Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vychází Zelená mapa Prahy. Poradí, jak se vyhnout hlučným ulicím a kde trávit čas

3. 8. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Jak se dostat s kočárkem z Malé Strany na Letnou? Kde vaří vegetariánské obědy? Podle čeho zvolit nekuřáckou kavárnu? Kde nakoupit čerstvou zeleninu přímo od farmářů? Odpovědi na řadu praktických otázek nabízí druhé vydání Zelené mapy Prahy. Představuje jiný pohled na město. Jde o mapu míst k trávení volného času, kvalitním nákupům a kulturním zážitkům spojených příjemnými pěšími trasami vhodnými pro rodiče s dětmi i seniory. Mapu vydává iniciativa Auto*Mat a je mání zdarma v podnicích, které propaguje.

„Mnohé ulice jsou kvůli hluku, prachu a autům nepříjemné nebo i nebezpečné. Rodiče s dětmi a vozíčkáři zápolí s bariérami venku i v budovách, restaurace bývají zakouřené. Zelená mapa Prahy dává lidem tipy, kudy a také kam chodit, aby se vyhnuli mrzutostem. Vedle sportovišť a dobrých obchodů doporučuje také kulturní zážitky a místa setkání se zajímavými lidmi,“ vysvětluje motivy ke vzniku mapy Jakub Smolík z iniciativy Auto*Mat.

„Auto*Mat přinesl projekt Zelené mapy do Prahy z New Yorku, kde vznikla už v roce 1992. Cílem Green Apple Map bylo pomoci turistům, přistěhovalcům i obyvatelům nalézt a vyžívat přírodní prostředí, klidná zákoutí a kulturní centra. Ocenění jejich kvality a významu je prvním krokem k jejich udržení. Tyto záchytné body se často stávají komunitními centry a pomáhají rozvoji města. Dnes už má své zelené mapy asi osm set měst v 65 zemích,“ řekla kulturní atašé Velvyslanectví Spojených států v ČR, které podpořilo vydání Zelené mapy Prahy, Sherry Keneson-Hall.

Iniciativa Auto*Mat pokřtila druhé vydání Zelené mapy Prahy v Dobré čajovně na Václavském náměstí vínem z vinice svaté Kláry, která je jednou z expozic pražské botanické zahrady. Všechna tato místa doporučuje zelená mapa k návštěvám.

„Jak praví klasik, všechny cesty vedou do Říma a s trochou nadsázky můžeme říci, že podle každé zelené mapy lze dojít do naší botanické zahrady, která je jednou z nejzelenějších institucí v Praze. Návštěvníky rádi přivítáme ať už ve skleníku Fata Morgana, Japonské zahradě, Pivoňkové louce, Ornamentální expozici či v expozici výroby vína z vinice svaté Kláry. Právě vínem z této vinice si dovolím připít na šťastné kroky všech, které tato mapa povede,“ řekl Jan Fiala z Botanické zahrady Praha, která je hlavním partnerem Zelené mapy.

Od prvního vydání v roce 2010 se Zelená mapa Prahy značně rozrostla. Obsahuje na šest stovek míst, oproti 349 přede dvěma lety. Přibyly hlavně nekuřácké restaurace, kavárny a čajovny.

Mapu mohou dobře používat vozíčkáři – upozorní je na vhodné cesty i bezbariérové podniky, kde mají dostatečně prostorné toalety. Poslouží také rodičům s dětmi. V mapě jsou zakresleny desítky dětských hřišť a podniky přátelské k dětem nebo přímo dětem určené. To znamená místa nekuřácká, bezbariérová, s možností zaparkovat uvnitř kočárek. Některá nabízejí i dětský koutek či jiné zázemí pro děti. Samostatně jsou vyznačena komunitní a dětská centra.

Zcela nově byla do mapy zařazena nejkvalitnější výtvarná díla ve veřejném prostoru z doby normalizace, takzvaní Vetřelci a volavky. Mapa je plná kvalitních alternativních galerií, ukazuje designové obchody nebo třeba farmářská tržiště. Vyznačena jsou také sportoviště.

Na vzniku mapy pracoval několik měsíců tým tří desítek dobrovolníků. Auto*Mat ji šíří zdarma prostřednictvím sítě provozoven, které mají v mapě značku. K dispozici je 50 tisíc výtisků. O deset tisíc kusů nižší náklad prvního vydání lidé zcela rozebrali.

Příkladem míst, která lidé v zelené mapě najdou, je známá česká síť kaváren. „Pro mamacoffee je důležité, že můžeme být součástí Zelené mapy, která spojuje místa ohleduplná, přátelská a proto smysluplná. Sám rád mapu používám a jsem si jist, že pro řadu uživatelů je dobrým pomocníkem v objevování nových příjemných míst v Praze,“ řekl majitel mamacoffee Daniel Kolský.

Také starosta městské části Troja Tomáš Drdácký považuje mapu za užitečnou. „Zelená mapa nabízí atraktivní cesty a ohniska nové vybavenosti pro obyvatele i návštěvníky Prahy. Konkrétně v Troji ukazuje vedle areálů zoo, botanické zahrady a Trojského zámku trasy, místa a zázemí neorganizovaných volnočasových aktivit. Mapa je výzvou pro městské části i vedení města, aby podporovaly další alternativní podniky a vytvářely přívětivé veřejné prostory,“ řekl starosta.

Zelená mapa zobrazuje širší centrum Prahy od Troje po Nusle a od Radlic po Libeň. Vychází v měřítku 1:12 000. Čtvrthodinku chůze tak na mapě představuje délka deseti centimetrů. Práce vyžadovala překreslit celou Prahu, protože z klasických map se při popisu přívětivých míst vycházet nedalo. Od loňského roku funguje mapa také na webu www.zelenamapa.cz. Lidé do ní mohou sami doplňovat místa a podniky, které chtějí doporučit ostatním obyvatelům Prahy, případně k místům připojovat své komentáře.

Oproti prvnímu vydání v roce 2010 se Zelená mapa značně rozrostla. Zatímco letošní vydání doporučuje 586 podniků, přede dvěma lety to bylo jen 349. Podle autorů způsobila nárůst počtu položek mapy jednak rozšiřující se nabídka města, jednak práce dobrovolníků, kteří vyhledávají stále nové podniky a místa stojící za doporučení. Mapa zobrazuje celkem zhruba 1 100 míst, včetně těch, která výrazně ovlivňující podobu města jako jsou zahrady, umění ve veřejném prostoru, zapomenuté památky, průchody a pěší cesty, značky pro chodce a cyklisty apod.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz