Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světová premiéra hudebně-divadelního projektu Don Quixote se uskuteční na Letních slavnostech staré hudby

26. 7. 2012 - PRAHA [Econnect]

Stylizovaná gesta, akrobatické kousky, taneční kroky a zpívaná čísla za originálního hudebního doprovodu – takové je vyprávění bláznivých dobrodružství nenapravitelného snílka dona Quijota a jeho věrného sluhy Sancha Panzy v podání Compagnie Scapinove. A právě světová premiéra hudebně-divadelního projektu Don Quixote je jedním z vrcholů letošního festivalu Letní slavnosti staré hudby. Slavné Cervantesovo komediální dílo uvede francouzsko-česko-slovenský ansámbl poprvé 1. srpna od 19:30 v pražském Divadle ABC. Představení Don Quixote bude uvedeno ve francouzštině s českými titulky. Projekt vzniká ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze.

„Číst Dona Quijota znamená smát se, až se za břicho popadat. Ve smíchu padají hranice i zábrany, takže se snadněji dobíráme toho, co je podstatné. Proto doufám, že se diváci při našem zpracování od srdce zasmějí,“ láká na představení režisér a herec Bastien Ossart.

Dobrodružství potulného rytíře dona Quijota ožije v divokém rytmu v podání tří herců–komiků a tří hudebníků. Komediální hereckou akci s libozvučnou francouzštinou Bastiena Ossarta, Juliena Cigana a Benjamina Egnera umocní muzikanti a geniální improvizátoři známí nejen v jazzovém světě – Stano Palúch a Marcel Comendant – spolu s barokní flétnistkou Janou Semerádovou. Hudebníci vystřídají celou řadu hudebních nástrojů – od houslí, cimbálu a fléten přes kytaru, velký buben a kastaněty až po chřestidla a další efekty.

Compagnii Scapinove znají čeští diváci již od roku 2007, kdy slavila rovněž pod hlavičkou Letních slavností staré hudby - úspěch s představením Molièrových Scapinových Šibalství. „Ačkoliv je náš festival vyhledávaný především díky výlučnému interpretačnímu umění a skrytým pokladům staré hudby, vždy jsme se snažili dávat prostor i výpravnějším scénickým projektům, jež si libují v humoru, nadsázce a trochu jiném pohledu na dobu 14. – 18. století,“ vysvětluje dramaturgickou osu, jejíž součástí je i Don Quixote, ředitelka Letních slavností staré hudby Markéta Semerádová.

Hudebně-divadelní performance Don Quixote je vystavěna na v podstatě již zlidovělém příběhu přátelství mezi oběma hrdiny Cervantesova rytířského románu, donem Quijotem de la Mancha a jeho sluhou Sancho Panzou. Tak jako u každého mistrovského literárního díla, i zde jsou možnosti přístupu a výkladu právě tak četné jako rozmanité. A linie přátelství představuje jen jeden z možných způsobů jeho čtení. „V přátelství oněch dvou postav, které jsou ve všech ohledech tak diametrálně rozdílné, se skrývá mystérium. Je to právě moment tajemství, jenž je spojuje a díky němuž jsou nerozluční! Jejich vztah je zároveň do očí bijícím potvrzením toho, že protiklady se mohou dokonale přitahovat, a důkazem toho, že pro dva (nebo více než jednoho) není nic nemožné – tedy ani to nejbláznivější a nejnepravděpodobnější,“ vysvětluje režisér Bastien Ossart.

Inscenace vznikala v úzké spolupráci celého týmu Compagnie Scapinove. Navzdory rozdílnému uměleckému zaměření i stovkám kilometrů, jež jednotlivé členy dělí, má propojení hudebníků s akcí na jevišti zcela zásadní význam. „To, že všichni pocházíme z odlišného prostředí, je zdrojem velmi významného obohacení. Už myšlenka, že bychom jako Češi, Slováci a Francouzi, ale také hudebníci a komikové z různých kultur, mohli zprostředkovat to, co je v Donu Quijotovi zajímavé, se může jevit jako bláznovství,“ líčí Bastien Ossart a dodává: „Společně jsme hledali ten správný hudební témbr, aby přímo korespondoval s pojetím naší adaptace.“

Představení slibuje celou řadu hudebních nápadů – např. idée fixe pro dona Quijota a Sancho Panzu, taneční i náladové non-mesuré plochy, ale především originální kompozice vzniklé přímo pro účely představení a nesoucí ozvuky slovanského, moldavského i jihoevropského folklóru. Baroko se bude konfrontovat s jazzem, lidovou hudbou, ale i všudypřítomnými španělskými rytmy, jak se zdánlivě různorodé hudební světy mohou navzájem inspirovat a spojovat v nové formy. Nejedná se tedy o pouhý „ornament“, ale nedílnou součást akce, jež mnohdy nahrazuje mluvené slovo.

V roce 2013 bude představení reprízováno ve Francii na festivalech Soirées d’été au château de Machy, Le Festival Baroque de Pontoise, L’estival de la bâtie a v Le théâtre du château d’Eu a dále v Bratislavě jako součást Komorního cyklu Slovenské filharmonie.

Letní slavnosti staré hudby nabízejí až do 6. srpna originální výlety za krásami hudby 16. až 18. století v autentickém podání. V rozmanitém programu pořadatelé stále lákají například na lyriku středověkých trubadúrů v podání Hany Blažíkové a Barbory Sojkové. Ozvuky portugalského fada nabídne ansámbl Os Músicos do Tejo, uhrančiví bratři Zapicové rozproudí festivalové publikum barokní taneční hudbou z jižní Evropy a virtuózní skladby z doby Boccacciova Dekameronu zahraje Ensemble Unicorn. A o velkolepý závěr se pak postará sopranistku světového formátu Olga Pasiecznik, jež přednese árie ze slavných anglických barokních oper.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz