Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Příznivci Tibetu si v celém světě připomenou 10. výročí únosu šestiletého pančhenlamy

16. 5. 2005 - PRAHA [Econnect / Lungta]

Desáté výročí únosu pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy, druhého nejvyššího představitele tibetského buddhismu, si zítra připomenou příznivci Tibetu u pražského památníku obětem komunismu na Újezdě. Vzpomínková vigilie se svíčkami, která bude zahájena v 18 hodin, se uskuteční v rámci celosvětové akce, jež se koná na více než třiceti místech ve dvaceti zemích světa.

V roce 1995 tehdy šestiletého Gendün Čhökji Ňimu dalajlama uznal jedenáctým vtělením linie pančhenlamů. Pouhé tři dny po tomto aktu byl však šestiletý chlapec unesen a Čína o několik měsíců později jmenovala „svého vlastního“ pančhenlamu – syna dvou stranických funkcionářů Gjalcchän Norbua. Dnes, deset let poté, nikdo kromě čínských úřadů neví, kde chlapec i jeho rodina jsou a jak se jim daří.

„Únos pančhenlamy je jasným projevem snahy o zničení tibetského buddhismu a víry v dalajlamu a současně o získání kontroly nad Tibeťany. Pančhenlamovi je dnes šestnáct let a dvě třetiny svého dosavadního života strávil v izolaci a domácím vězení,“ uvádí k tomu Miroslav Pošta z občanského sdružení Lungta.

Gendün Čhökji Ňima, který letos 25. dubna oslavil šestnácté narozeniny, je i s rodinou zadržován na neznámém místě a čínské úřady odmítají umožnit setkání s ním i oficiálním zástupcům vlád a mezinárodních organizací. „Bylo mu poskytnuto klidné prostředí, kde ho nikdo zvenčí nevyrušuje,“ uvedla čínská státní agentura Sin-chua v roce 2000. Loni čínští představitelé zopakovali, že chlapec je „svobodný“ a „vede šťastný život“, uvést místo jeho pobytu však opět odmítli.

Sympatizanti Tibetu budou v příštích měsících žádat Výbor pro práva dítěte OSN, aby jeho předseda při zářijových jednáních s Čínou trval na setkání s pančhenlamou a jeho rodiči, aby mohl zjistit jejich současnou situaci.

Pořádající občanské sdružení Lungta je nevládní neziskové sdružení občanů, kteří se zajímají o Tibet, tibetskou kulturu nebo tibetský buddhismus. Základním cílem sdružení je získávat a zveřejňovat pravdivé informace o unikátní tibetské kultuře, situaci v Tibetu, tibetských exilových komunitách, ale i v širší tibetské kulturní oblasti. Stále větší pozornost věnuje Lungta i přímé pomoci poskytované v Tibetu a severní Indii. Lungta již několik let působí v indickém Ladaku, kde podporuje dvě tibetské klášterní školy, podporuje školu pro nevidomé ve Lhase a tibetský Časopis exilové mládeže v indické Dharamsale.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz