Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ibérica 2012: Atmosféru žhavého Španělska za měsíc okusí několik tuzemských měst

20. 7. 2012 - PRAHA [Econnect]

Kulturní bohatství Iberského poloostrova reprezentované umělci nastupující generace představí další ročník festivalu Ibérica 2012. V pořadí deváté pokračování festivalu, zaměřeného na kulturní a umělecké rozmanitosti horkokrevného Španělska, pro letošní rok rozšířilo své pole působnosti kromě Prahy, Brna a Boskovic o další jihomoravské město Letovice. I pro tentokrát organizátoři přizvali významné španělské umělce, aby zdejší publikum inspirovali svojí nespoutanou hudební a taneční tvorbou.

Na přehlídku, jež letos nese příznačný podtitul Arte Joven (Mladé umění), přijaly pozvání přední osobnosti, mezi nimiž vyniká fenomenální flamenková diva Belén López s doprovodnou skupinou, pozoruhodná madridská tanečnice Virginie Delgado, jež spolu s kytaristou Petrem Vítem a hercem Tomášem Hanákem zaimprovizuje svou literárně taneční koláž, nebo vynikající klasičtí pianisté bratři Gistainové.

Festival španělské kultury Ibérica 2012 se uskuteční ve dnech 14. – 18. srpna a kromě mimořádných uměleckých zážitků nabídne i aktivní účast na tvůrčích dílnách a další doprovodný program. Na festivalovém talíři nebudou chybět ani vybrané španělské delikatesy nebo neodmyslitelná sangria. Umělecké dění se chystají oživit a na španělskou tematiku navážou rovněž některé osobnosti domácí umělecké scény – například herec a moderátor Tomáš Hanák, fotograf Roman Muchka nebo již zmíněný kytarista a dramaturg festivalu Petr Vít.

„Za zlatý hřeb a zároveň třešničku na dortu letošního festivalu považujeme vystoupení tanečnice mladé flamenkové generace, Belén López, jež svým vášnivým projevem oslní hned na dvou scénách. Poprvé se představí 17. srpna v pražském Divadle Hybernia a o den později opanuje zámecké nádvoří v Boskovicích v rámci závěrečného galakoncertu. Jsme velice rádi, že i v letošním roce přijali naše pozvání špičkoví umělci a věříme, že svým šarmem a umem s příchutí „jiné“ kultury nadchnou i festivalové diváky,“ zve na letošní programovou náplň dramaturg festivalu Petr Vít.

Tradičním pořadatelem festivalu je Sdružení IP SPORT & ART Brno ve spolupráci s mediální a reklamní společností SOVA NET, s.r.o. a produkční společností 24-7 Promotions. Více informací o festivalu a jeho programu je k dispozici na www.iberica.cz. Vstupenky je možné zakoupit v různých cenových kategoriích v předprodejní síti www.ticketportal.cz, v Divadle Hybernia, v běžných předprodejích v Praze, Brně, na pokladně Zámku Boskovice a v Městském informačním středisku Boskovice.

Pravou španělskou atmosféru Ibéricy navodí hned první den festivalu úvodní Sangría party v zámeckém skleníku v Boskovicích, kde účastníky čeká tradiční fiesta s ochutnávkami španělských specialit včetně jedinečné domácí sangrie. Program doprovodí plzeňská salsová kapela Mediterian s kubánským zpěvákem Franciscem Hernándezem.

Po loňském úspěchu se návštěvníci festivalu opět mohou těšit na komponovaný pořad “Vracím se pro svá křídla – Vuelvo por mis alas“, věnovaný granadskému básníkovi Federiku G. Lorkovi, od jehož smrti uplyne 18. srpna 76 let. „Základním prvkem představení je hudebně taneční koláž madridské tanečnice Virginie Delgado za doprovodu kytary okořeněná básnickým textem F. G. Lorky v podání Tomáše Hanáka, který celému projektu dodává nový, neočekávaný rozměr a barvu,“ upřesňuje sám kytarista a zároveň dramaturg festivalu Petr Vít.

Paralelně s úvodním komponovaným pásmem v Letovicích se mohou milovníci klasické hudby těšit na další pokračování série Ibérica Clásica, v čele se špičkovým klavírním duem bratří José Enriqua a Juana Fernanda Morena Gistaínů. Jejich projekt „Španělská inspirace“ představí díla světových autorů (Ravel, Debussy, Glinka, Falla), jejichž vznik byl inspirován kulturou Iberského poloostrova.

V doprovodném festivalovém programu je pro diváky připravena výstava fotografií (14. - 31. 8.) z časosběrného projektu „Flamenco po česku“ fotografa Romana Muchky. Jedná se o výstavu, vypovídající o nesmírné přitažlivosti flamenkového fenoménu, získávajícího stále více nadšených obdivovatelů i daleko za hranicemi své kolébky, Andalusie. Milovníky filmového umění prozměnu potěší několik ukázek ze španělské kinematografie v boskovickém kině Panorama.

Součástí festivalu budou již tradičně hudební a taneční tvůrčí dílny za účasti tuzemských i zahraničních lektorů. Milovníci flamenkového tance, kytary, perkusí, ale také salsy a argentinského tanga si v Boskovicích opět přijdou na své. Novou tváří mezi lektory bude také italský kytarista Dario Piga, skvělý interpret a pedagog, jenž studoval flamenkovou kytaru na córdobské konzervatoři.

Příznivce netradičních módních kousků čeká i letos módní přehlídka flamenkových kolekcí z dílny Lere Lere, zájemce o zdokonalení se ve španělštině zase intenzívní kurz španělštiny pod vedením rodilých mluvčích, organizovaný španělskou kulturní asociací SPAINART.

O hlavní hvězdě festivalu Ibérica 2012, Belén López:

Taneční kariéra flamenkové hvězdy nejmladší generace Belén López začala ve věku, kdy jiné děti skotačí na pískovišti. Již v pěti letech poprvé tancovala na vystoupení věnovaného památce jedné z největších tanečnic v historii flamenka, Carmen Amayi. V publiku tehdy nechyběl ani význačný tanečník Antonio Ruiz „El bailarín“, který ji tehdy motivoval k tomu, aby se tancem začala zabývat profesionálně. V sedmi letech vyhrála Belén televizní soutěž „Bravo Bravissimo“ a o čtyři roky později se stala žačkou madridské taneční konzervatoře. Po dokončení školy navázala spolupráci s italským režisérem Franciscem Zeffirellim a čtyři roky vystupovala jako primabalerina v Zeffirelliho operních inscenacích v proslulé Arena di Verona. Jako sólistka tančila Belén López rovněž v ansámblu Il Camborio a ve slavném madridském tablau El Corral de la Morrería.
V roce 2004 získala prestižní ocenění „Premio Mario Maya“ v soutěži Concurso Nacional de Córdoba. V lednu 2005 debutovala tehdy devatenáctiletá Belén s vlastním projektem „Atrapados por el arte“ v metropolitním divadle v Tarragoně a díky úspěšné premiéře se tento projekt reprízoval ve význačných španělských i evropských divadlech hned několik sezón. Přes své relativní mládí vystupovala Belén už na mnoha prestižních festivalech: Festival de Jerez, Inturfest v Petrohradě či La Biennale danza e Italia. Jak sama přiznává, jejím největším vzorem je geniální tanečnice Carmen Amaya, jedna z největších postav flamenkové historie. Není tedy náhodou, že dechberoucí taneční projev této mladé umělkyně připomíná atmosféru, kterou dokázala na pódiu navodit legendární Carmen. Od její smrti uplyne příští rok už celé století. Pětadvacetiletá Belén López je jednou z významných představitelek mladé flamenkové generace. Ve svých projektech se nebrání inspiracím z jiných žánrů, avšak její taneční projev vždy respektuje esenci a kořeny autentického flamenka.

IBÉRICA 2012

PROGRAM KONCERTŮ A DÍLEN

14.8.
Boskovice, Zámecký skleník, 13.00
Zahájení festivalu a festivalových dílen

Boskovice, Zámecký skleník, 18.00
Vernisáž fotografií z časosběrného projektu „Flamenco po česku“ fotografa Romana Muchky.

Boskovice, Zámecký skleník, od cca 19.00
Inaugurační festivalová fiesta – Sangría party s kapelou Mediterian včetně ochutnávek nefalšované Sangríe, španělských vín a specialit
vstupné (předprodej/na místě): 120,- Kč/180,- Kč

15.8.
Brno, Konvent Milosrdných bratří, 19.30
Klavírní duo José Enrique a Juan Fernando Moreno Gistaínové - „Španělská inspirace“ - díla světových autorů (Ravel, Debussy, Glinka, Falla)
vstupné (předprodej/na místě): 190,- Kč/250,- Kč

15.8.
Letovice, Zámecká jízdárna 19.30
Tomáš Hanák recituje poezii Federica Garcíi Lorky
Vracím se pro svá křídla - Vuelvo por mis alas
(Komponovaný pořad poezie s hudbou a tancem)
Tomáš Hanák – recitace, Virginia Delgado – tanec, Petr Vít – kytara
vstupné (předprodej/na místě): 150,- Kč/200,- Kč

16.8.
Brno, Divadlo Bolka Polívky, 19.30
Tomáš Hanák recituje poezii Federica Garcíi Lorky
Vracím se pro svá křídla - Vuelvo por mis alas
(Komponovaný pořad poezie s hudbou a tancem)
Tomáš Hanák – recitace, Virginia Delgado – tanec, Petr Vít – kytara
vstupné (předprodej/na místě): 250,- Kč/300,- Kč

17.8.
Boskovice, Zámecký skleník, 19.30
Módní přehlídka flamenkových kolekcí z dílny Lere Lere
vstupné: zdarma

17.8.
Praha, Divadlo Hybernia, 19.30
Belén López
& Flamenco Group
Belén López – flamenková taneční show hlavní hvězdy festivalu a doprovodná kapela složená z muzikantů, kteří vedle Belén doprovázejí také legendy Paca De Lucíu nebo Saru Baras.
vstupné (předprodej/na místě): 490,- Kč až 1990,- Kč/600,- Kč až 1500,- Kč


18.8.
Boskovice, Zámecký skleník, 12.00
Ukončení festivalových dílen – závěrečná fiesta
vstupné: zdarma

18.8.
Zámek Boskovice - nádvoří, 19.30
Závěrečný festivalový galakoncert
Dario Piga – kytara
Entre los Gallos
Morenito de Triana – kytara
Mateo el Gallito – zpěv, perkuse
Belén López
& Flamenco Group
Belén López – flamenková taneční show hlavní hvězdy festivalu a doprovodná kapela složená z muzikantů, kteří vedle Belén doprovázejí také legendy Paca De Lucíu nebo Saru Baras.

Závěrečný festivalový galakoncert v podmanivé atmosféře boskovického zámku.
vstupné (předprodej/na místě): 290,- Kč stání a 390,- Kč sezení/350,- Kč stání a 450,- Kč sezení
Od cca 17:30 ochutnávky španělských vín a specialit v prostorách Zámku Boskovice

Boskovice, Zámecký skleník, po skončení hlavního programu
Závěrečná festivalová afterparty
včetně ochutnávek španělských vín a specialit
vstupné: zdarma

HISTORIE FESTIVALU IBÉRICA

Za dobu svého trvání se stala Ibérica významnou kulturní akcí, která dávno překročila rámec regionu a vytvořila unikátní prostor pro setkávání španělských, českých a slovenských umělců. Festival se těší konstantně vzrůstající popularitě – na minulý ročník zavítal rekordní počet návštěvníků – úctyhodných 3500. Ibérica se stala významnou kulturní akcí, která patří k největším festivalům svého druhu v celém středoevropském prostoru.
Začátky festivalu Ibérica jsou téměř filmové. Prvotním impulsem bylo setkání dvou bratranců – Jiřího Pištěláka a kytaristy Petra Víta, žijícího v té době v Andalusii. Právě v jejich hlavách se zrodila myšlenka uspořádat jedinečný festival iberské kultury, pro který si vybrali Boskovice jako místo s bohatou kulturní historií a neopakovatelnou atmosférou. Neméně důležité bylo setkání s rodinou Mensdorff-Pouilly, s jejíž podporou se podařilo uspořádat první úspěšný ročník festivalu. Boskovice tak dodnes poskytují své prostory nejen pro pořádání koncertů, ale také uměleckých workshopů, na kterých si účastníci navzájem předávají své umělecké zkušenosti a učí se novým tanečním či hudebním technikám pod vedením mezinárodních lektorů.

Každý rok se mohou návštěvníci festivalu těšit na temperamentní španělskou hudbu v podání talentovaných muzikantů, strhující vystoupení flamenkových tanečnic a tanečníků, hudební a taneční tvůrčí dílny, stejně jako na rozmanité doprovodné aktivity. Mezi ně patří např. výstavy španělských umělců, ukázky ze španělské kinematografie či degustace španělských vín a delikates.

Brány festivalu, jehož umělecká hodnota je díky všem umělcům vystupujícím na festivalu velmi vysoká, jsou otevřené všem zájemcům o španělskou kulturu. Každý z ročníků je něčím výjimečný a zcela neopakovatelný. Atmosféra slunného léta v kombinaci s horkokrevnou hudbou a tancem však prostupuje napříč všemi ročníky festivalu a Ibérica se stává prostorem pro stále nová setkání, propojování odlišností kultur a tradic.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz