Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Ministři by měli otevřít dveře pro pokračování Zelené úsporám

17. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Již v roce 2013 může Česká republika získat první peníze na program, který naváže na úspěch Zelené úsporám. Vláda bude ve čtvrtek 19. července rozhodovat o návrhu zákona, který financování energetické renovace domů umožní. Hnutí Duha prosazuje, aby ministři předložený návrh schválili, a tak pokračování Zelené úsporám mohlo začít co nejdříve.

Ekologická organizace prosazuje nový Program energetické nezávislosti, který by měl domácnostem i městům a obcím pomáhat se zateplením domů, výměnou oken či vybavením domů moderními kotli na biomasu, solárními kolektory na střechách a podobně. Nezávislá studie, kterou Hnutí DUHA zadalo, spočetla, že energetická renovace budov může u nás ušetřit 39 miliard korun ročně na účtech za vytápění.

Hnutí DUHA navrhlo, aby stát na program použil peníze, které získá za prodej povolenek ke znečišťování průmyslovým podnikům. Tak by šlo program finančně zajistit až do roku 2020.

Návrh zákona, který předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, výslovně počítá s tím, že polovinu výnosu z prodeje povolenek dostane Státní fond životního prostředí. Ministr přitom už řekl, že hlavní prioritu bude mít program energetických renovací budov.

Příležitosti jsou enormní. Rozumné možnosti k zateplování českých domů činí asi dvakrát více než množství energie, kterou by šlo získat prolomením limitů těžby, rozšiřování uhelných dolů a bouráním dalších obcí na Mostecku.
Použití výnosů z prodeje povolenek na program navazující na Zelenou úsporám podporuje Hnutí DUHA se Svazem měst a obcí, Svazem podnikatelů ve stavebnictví i Svazem českých a moravských bytových družstev.

Program rozhýbe domácí stavebnictví a montážní firmy i české výrobce materiálu a technologií. Studie, kterou zpracoval ekonom Miroslav Zámečník, člen NERV, spočetla, že takový program by zvýšil český HDP o jedno procento. Ekonomice pomůže také snížení účtů za vytápění a vytvoření tisíců pracovních příležitostí ve stavebnictví a výrobě.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl: „Řada domácností čeká na pokračování Zelené úsporám, aby mohly investovat do vylepšení svých domů a srazit účty za teplo. Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov – a srazíme naši závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska.“

„Tento zákon umožní financování programu. Ministři by měli potvrdit, že chtějí rodinám pomoci, a návrh zákona schválit. Každý měsíc odkladu rovná se měsíc navíc, o který statisíce rodin budou muset platit horentní účty za vytápění.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz