Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Vlastní studie šumavského parku prokázala, že vedení parku o Ptačím potoku lže

16. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Vlastní studie správy šumavského parku prokázala, že lesy v oblasti Ptačího potoka jsou přírodní lesy, které zasluhují ochranu. Vedení parku, které zde opět kácí a které studie usvědčila ze lži, odmítlo studii publikovat a autora studie za zveřejnění perzekuovalo. O případu informuje server Aktuálně.cz.

Pracovníci NP Šumava, kteří zjišťovali historii lesů a stáří stromů v oblasti Ptačího potoka dospěli k závěru, že „je to les, který má všechny základní charakteristiky přirozeného lesa, věkovou a strukturální různorodost a odpovídající druhovou skladbu. Sám se přirozeně obnovuje“. Náměstek ředitele parku Jiří Mánek přitom kácení opakovaně obhajuje tvrzením, že „…lokalita je nepůvodní kulturní, z 80 až 85 procent nepůvodní kulturní hospodářský les“. Rovněž novinářům poskytuje vedení parku vědomě nepravdivé informace.

Odborní pracovníci Pavla Čížková a Pavel Hubený zjišťovali stáří stromů na Šumavě analýzou letokruhů. Jednou z mnoha zkoumaných lokalit byla i oblast Ptačího potoka. V letech 2007-2011 zde na 434 pařezech počítali skutečný věk stromů. Zjistili, že věk nejmladšího spočteného stromu je 23, věk nejstaršího 207 let. Průměrný dosažený věk v této oblasti je 109 let. Rozdíl mezi věkem nejmladšího a nejstaršího stromu ve skupině - věk stromů na pařezech byl počítán na skupinách pařezů po 10 kusech - se pohybuje od 27 do 157 let, průměrná hodnota tohoto rozdílu je 70 let. V lese stále ještě žijí stromy z původní generace nedotčeného pralesa. Nejedná se tedy o jednorázově vysázené lesy, u nich by byl rozdíl mezi nejmladším a nejstarším do 30ti let. V oblasti kontinuálně dochází k přirozenému zmlazování smrku. Roste tu průměrně 8545 ks mladých stromků na hektar, z toho jen minimum pochází z umělé výsadby. K obnově lesa přitom stačí 500 ks na hektar. Kácení stromů ale většinu přirozeného zmlazení zničí.

Výsledky výzkumu připravené k publikaci v naučném časopise Šumava správy parku ale náměstek ředitele Jiří Mánek zakázal otisknout, přestože ho schválila redakční rada. Za jejich pozdější zveřejnění v internetovém deníku byli autoři potrestáni vytýkacím dopisem ředitele parku.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Vlastní odborná analýza správy parku potvrdila vysokou přírodní hodnotu lesů kolem Ptačího potoka, které by měly zůstat součástí území ponechaného přírodě. Kácení tady nezabrání šíření kůrovce a zničí vzácnou přírodu. Neúnosné jsou i totalitní praktiky vedení parku, které zakázalo výsledky výzkumu publikovat a za neuposlechnutí odborné pracovníky perzekuuje.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz