Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vznikla petice proti výstavbě radaru NATO na slavkovském bojišti

12. 5. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Peticí chtějí zabránit aktivisté zamýšlené stavbě páteřního armádního radaru NATO na slavkovském bojišti. O výsledcích podpisové akce, která začala ve středu, chtějí za několik týdnů informovat vrchního velitele českých ozbrojených sil prezidenta Václava Klause, premiéra Jiřího Paroubka a jihomoravské zastupitele. "Petice je dalším z našich pokusů o to, abychom přiměli armádu ustoupit od tohoto záměru," řekl ČTK šéf občanského sdružení Austerlitz 2005 Miroslav Jandora.

Odpůrci výstavby radaru NATO na slavkovském bojišti, které patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům jižní Moravy, se kvůli sporu s armádou obrátili s žádostí o pomoc na prezidenta. Chtějí, aby dal impulz armádě k hledání jiného místa pro umístění radaru. "Žádná lepší varianta ale neexistuje," řekl v uplynulých dnech ČTK v reakci na dopis ministr obrany Karel Kühnl.

Vysílač by měl stát u památníku Mohyla míru, který byl na bojišti postaven jako pocta 20.000 obětem bitvy tří císařů. Zařízení by mělo nahradit tři staré sovětské vysílače, které byly na bojišti vystavěny v 50. letech. Nový radar ale bude podstatně vyšší než staré vysílače. Zařízení bude vysoké 28 metrů a v jeho horní části bude koule o průměru 18 metrů. Koule bude podle odpůrců vidět desítky kilometrů daleko, zcela zničí krajinný ráz lokality a zneuctí památku obětí bitvy.

Podle aktivistů by měl radar vzniknout někde jinde. Zdůrazňují, že jejich postoj již podpořila četná mezinárodní sdružení. Armádě vytýkají, že o sporu nevede dialog.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz