Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnský magistrát podruhé prohrává spor o kácení dřevin

12. 7. 2012 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Na základě správní žaloby Dětí Země vydal Krajský soud v Brně dne 28. června 2012 rozsudek, kterým zrušil rozhodnutí brněnského magistrátu o zastavení řízení o kácení mimolesních dřevin na místě odstaveného nádraží v Brně, které bylo dostavěno v květnu 2010. Soud uznal, že řízení zastavit nelze, neboť nebylo rozhodnuto o náhradní výsadbě za pokácených 476 kusů dřevin v hodnotě 11 miliónů Kč. Magistrát poprvé u soudu prohrál v lednu 2009, neboť náhradní výsadba byla tehdy uložena nezákonně.

„Rozsudek jsme očekávali, neboť nám bylo hodně divné, když magistrát společně s ÚMČ Brno-jih v roce 2009 odmítnul Správě železniční dopravní cesty, s. o., uložit náhradní výsadbu ve výši 11 milióny Kč za zlikvidované stromy pro stavbu odstavného nádraží,“ pochvaluje si rozsudek předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Spor o náhradní výsadbu se táhne ale již od roku 2007, kdy sice byla uložena, ale rozsudek krajského soudu z roku 2009 potvrdil názor Dětí Země, že to bylo nezákonně. Následně ÚMČ Brno-jih a brněnský magistrát náhradní výsadbu odmítly uložit. Tvrdily, že vykácením dřevin odpadl předmět řízení, takže ho zastavily. Tento postup ale krajský soud nyní a Nejvyšší správní soud již v únoru 2012 označily za nezákonný.

„Připadá nám to jako nějaké spolčení úředníků brněnského magistrátu s investory, kteří by tak ušetřili milióny korun za neprovedení kompenzace za způsobenou ekologickou újmu vykácením dřevin, což by se jistě každému líbilo, ačkoliv zákon říká jasně, že přiměřená výsadba dřevin je povinná,“ myslí si Patrik.

Za pravdu mu dává další rozsudek NSS z prosince 2011, který zamítl kasační stížnost brněnského magistrátu. Ten v ní mj. účelově tvrdil, že když krajský soud svým rozsudkem z března 2011 zrušil rozhodnutí o kácení borovic na ploše 1200 m2 a čtyř bříz na místě výstavby bytového domu a ubytovny v Brně-Líšni, tak nepřihlédl k tomu, že za již vykácené stromy nelze náhradní výsadbu v novém řízení uložit.

„Zda si tento nesmysl vymysleli úředníci na Ministerstvu životního prostředí nebo na brněnském magistrátu, nevíme. Nicméně doufáme, že do podzimu bude v novém řízení za výstavbu odstavného nádraží uložena SŽDC náhradní výsadba za 11 miliónů Kč a že tyto peníze se v jejím rozpočtu najdou,“ uzavírá Patrik.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 7. 2012

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz