Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika: Koupání v řekách opět láká malé i velké

4. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Oslavě soužití člověka s řekou již tradičně patří druhá červencová neděle. Nejen v Česku, ale na dalších desítkách míst v celé Evropě přijdou na břehy i do vln řek stovky lidí. Společně tak upozorní, že řeky nemají být pouze dopravními nebo odpadními kanály. Připomenou také, že záleží hlavně na lidech z okolí vodních toků, jestli jejich řeka bude živým a hlavně zdravým organismem.

Podobné akce se v letošním roce se opět konají na několika místech Česka. Nejvíce oslav proběhne okolo Labe, ale připojí se i lidé z okolí Vltavy nebo obyvatelé moravské metropole. „Mnozí Brňané se v řekách koupou zcela běžně, jiné by to nenapadlo nebo by se sami do řeky neodhodlali vstoupit. Kolektivní zážitek společného koupání v minulých letech mnoho lidí fascinoval natolik, že je pro ně koupání v řekách nyní už samozřejmostí,“ říká Monika Vokálová z ekologického institutu Veronica, který pořádá Koupací den v Brně. Kromě plánového hromadného skoku do vln se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program.

V Děčíně pořádá sdružení Arnika akci s názvem Love Labe. Na Smetanově nábřeží pod zámkem najdou návštěvníci v neděli od 14 hodin kvízy a atraktivní dílny a soutěže, které nachystají MC Bělásek, CDS Slunečnice, Děčínská koalice pro pěší a cyklistickou dopravu a samozřejmě také sdružení Arnika. Po celé odpoledne nebude nouze ani o hudbu, zahrají DJ Sarc'O'Fucque, Černý pepr nebo kapela Dáma s lampou. Bude možné nahlédnout pod ruku budoucím malířům vedeným Dmitrijem Pljonkinem z galerie Artmaterial, zahrát si turnaj v pétanque za odborného dohledu Mr. TAO nebo obdivovat exhibiční jízdu na skateboardu, kterou předvede děčínský matador Jiří Puffer. Kudy vede Labská cyklostezka a co všechno je na ní možné potkat za regionální zajímavosti představí autor projektu labska-cyklostezka.cz Petr Špánek. Lidé se také mohou utkat o titul „Nejzajímavější plážový pár“, kdy organizátoři meze nekladou fantazii ani kostýmům. O občerstvení se bude starat Čajovna ve Vlnách.

Koupací dny celoevropsky koordinuje Evropská říční síť. Akce mají podpořit tzv. Rámcovou směrnici vodách. Jedná se o evropskou dohodu, jejímž cílem je postupné zlepšování kvality vody v řekách a potocích. „Za poslední roky se výrazně zlepšila čistota vody. Většina českých toků je již natolik čistá, že je možné se v nich bez obav vykoupat. Další ukazatel skutečného zdraví českých řek, podoba jejich koryta, však vždy v pořádku není. Technicky ovlivněné vodní toky nejsou zdravé a při zátěži selhávají. Ukazují to nepříjemnosti, které zažilo mnoho měst a obcí po prudších deštích v minulých dnech,“ říká Jana Vitnerová z Arniky.

Koupací den letos proběhne na těchto místech:

Brno, Ekologický institut Veronica
Sraz se ve 14 hodin na mostě u zastávky Poříčí (tram 2, 5, 6, 7). Společně se projdeme okolo řeky na místo koupání na místě bývalého říčního koupaliště. Společný skok do vody přibližně v 15 hodin. Poté bude následovat malý piknik, budeme rádi za Vaše příspěvky pro piknik z Vaší zahrady i trouby.
http://www.veronica.cz/?id=3&i=987&detail=ano

Děčín, Arnika Děčín
Atraktivní akce Labe Love pro malé i velké návštěvníky, kterou pořádá Arnika Děčín, zaplní děčínské Smetanovo nábřeží. Proběhne v neděli 8. července od 14 hodin a připraven je bohatý program. Zábavné odpoledne přinese nejen již tradiční koupání v řece, ale i piknik, hudbu, soutěže a kvízy pro děti, informace či dobrý čaj.
http://arnika.org/big-jump-2012-love-labe-koupaci-den-v-decine

Křešice nad Labem, občanské sdružení Křen se zatřese
Program na břehu Labe zaměřený na hry a soutěže pro děti. Proběhl s předstihem již 29.6.

Lysá nad Labem, Veslařský klub Lysá
Slavnosti Labe v Lysé letos již po jedenácté 7. 7. Od 12:30 v areálu veslařského klubu. Závody dračích lodí, přehlídka netradičních koupacích úborů a mnoho jiných aktivit.
http://www.mestolysa.cz/storage/dokumenty/listy/Listy07082012.pdf

Mělník, Klub veslařů mělnických a Český červený kříž Mělník
Jedenáctý ročník plavby od soutoku Vltavy a Labe k veslařskému klubu. Plavci a plavci na čemkoliv se sejdou na mělnickém břehu Labe v neděli 8. 7. v 17 hodin.
http://www.cckmelnik.cz/

Praha 12 – Komořany, Úřad městské části Praha 12
V neděli 8. července bude od 14 hodin pořádat na oddechové louce v Komořanech doprovodný zábavný program. K dispozici budou také informace o stezce pro pěší. Srdečně zveme všechny, kdo mají chuť se vykoupat ve Vltavě, neutrácet za aquaparky anebo se jen chtějí během léta pobavit u řeky. V rámci doprovodného programu se návštěvníci seznámí s prací záchranné stanice Merlin nebo využijí možnost projížďky na koních.
http://www.dravci-merlin.cz/zachranna-stanice.php


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz