Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V řešení ekologických problémů i debatě o nich jsou čeští ministři pozadu

21. 6. 2012 - PRAHA [Econnect]

Na summitu OSN v Rio de Janeiro světoví státníci právě jednají o vážných globálních problémech, které přímo ohrožují životy, zdraví či budoucnost stamilionů lidí po celém světě. Díky úspěšné diplomacii v minulých letech má naše země zástupce v desetičlenném ústředí přípravného výboru - profesora Bedřicha Moldana. Ministr Chalupa ani jiní významní čeští politici se k vážné mezinárodní debatě ničím mimořádným přispět nechystají – nečiní tak koneckonců ani v debatě na domácí půdě.

V řešení většiny klíčových globálních problémů i diskuzi o nich jsou srovnatelné země mnohem dál. To lze dokumentovat i ve třech z hlediska Zeleného kruhu klíčových tématech konference o udržitelném rozvoji – přechodu od fosilních zdrojů k udržitelné energetice, od vyhazování odpadu k využívání cenných surovin a kvalitě zapojování veřejnosti do rozhodování.

V poslední době čeští ministři průmyslu a životního prostředí vynášejí extrémní výroky o potřebě označit jadernou energetiku za obnovitelnou. Ministerstvo průmyslu a obchodu chtělo postavit až 18 nových jaderných reaktorů do roku 2060, prolomit limity těžby, zbourat severočeské obce a brzdí jakýkoliv rozvoj využívání obnovitelných zdrojů energie. Obecné politické podpoře se v Česku těší pouze energetická efektivita – téma, které je i mezinárodně klíčové, ale ve skutečnosti není součástí české Státní energetické koncepce.

Dalším klíčovým problémem jsou ubývající zdroje surovin. Česká republika dokáže materiálově využít jen necelou čtvrtinu vyprodukovaného komunálního odpadu, zatímco Německo, Rakousko či belgické Vlámsko přes 60 %. Namísto cílených opatření k podpoře recyklace ministr Chalupa naopak vyjadřuje podporu neekologickému spalování odpadu ve spalovnách.

Klíčem k celosvětově úspěšnému hledání udržitelných a široce přijatelných řešení je účinné zapojování veřejnosti do rozhodování. Naopak celý proces takzvaných našich vládních úsporných opatření, znamená často krácení veřejných služeb v ochraně životního prostředí i zdraví, a zbavuje občany možnosti se k věci vyjádřit.

Zahájení konference komentovaly také významné české ekologické organizace. Přestože se jedná po dvaceti letech o zřejmě nejvýznamnější celosvětovou politickou konferenci o ochraně životního prostředí, ministr Chalupa se zúčastní na rozdíl od státníků většiny západních zemí pouze jejího závěru a událost nijak výrazněji nekomentuje.

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí: „Návrh nové odpadové legislativy nezbytné k ukončení našeho zaostávání za ostatními zeměmi byl připraven už před čtyřmi roky a následně dolaďován v široké veřejné diskusi. Za poslední dva roky jej ale nové vedení ministerstva životního prostředí nedokázalo ani předložit vládě.“

Mgr. Jan Skalík uvádí: „Zatímco mezinárodní diskuze se vede o tom, jak posílit dopady zapojení veřejnosti do rozhodování, mezi částí českých politiků se nadále samotný koncept setkává s nedůvěrou. V této oblasti snad nyní po mnoha letech dochází ke změně. Svědčí o tom nedávné hlasování Poslanecké sněmovny, která drtivou většinou odmítla návrhy na omezení účasti občanů na rozhodování.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz