Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Koalice Parukářka: Den pro Parukářku, aneb zachraňme ji!

21. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Koalice Parukářka]

Sedm neziskových organizací sdružených v Koalici Parukářka zve všechny své spoluobčany na akci Den pro Parukářku, aneb zachraňme ji! Kulturně-informační odpoledne proběhne v neděli 24. června od 14.30 na Vrchu sv. Kříže na Žižkově. Iniciativa má za cíl poukázat na plánované stavební a „revitalizační“ změny v parku, vzbudit zájem občanů o své okolí a zapojit je do utváření veřejného prostoru. Na akci vystoupí sedm českých kapel a připraven je i bohatý program pro děti.

Koalice Parukářka je iniciativou občanských sdružení a dalších organizací, kterým není lhostejný osud kultovního žižkovského parku Parukářka. Ten je oblíbený širokým spektrem návštěvníků především kvůli svojí jedinečné atmosféře. Potkávají se zde rodiny s dětmi, pejskaři, piknikáři, chodci na lanech i návštěvníci venkovní hospůdky a pravidelných hudebních akcí. Poslední dobou se však park rychle mění – ve spodní části vyrůstá vedle rezidence Central Park Praha betonové sportovní centrum s parkovištěm, díky kterému z místa zmizely chráněné druhy živočichů. Chystá se další masivní bytová zástavba, stavba soukromé kliniky a další projekty, jako např. vymezení tzv. psí louky pro omezení volného pohybu psů. Cílem akce je o těchto plánech informovat a zabránit dalšímu pronikání developerů na území parku.

Kauzy budou představeny formou výstavy. Návštěvníci budou moci na místě podepsat petici proti zástavbě parku. Místní oddíl Junák si pro děti připravil pestrý program plný her a soutěží. Akci svým vystoupením podpoří sedm hudebních skupin, např. Rohlena a její hosté, Smějící se bestie, Byl pes a další. Mezi jednotlivými vystoupeními budou občané obšírněji seznámeni s cíli a činností Koalice Parukářka a především s aktuální situací kolem parku.

„Park Parukářka představuje v širším centru Prahy jeden z mála ostrovů zeleně, který si zasluhuje ochranu. Ze strany místní radnice a developerů jsme se však dosud setkávali spíše s opačným přístupem. Proto i tolik místních občanských sdružení, která se angažovala v jednotlivých kauzách, dala za vznik této občanské iniciativě“, uvedl Lukáš Haupt, člen o.s. Tady není developerovo.

Člen občanského sdružení Parukářka Michal Váňa se vyjadřuje k dalšímu kontroverznímu projektu: „Nyní již bývalé vedení radnice Prahy 3 plánovalo v parku vybudovat tzv. Psí louku a značně tak omezit volný pohyb psů. Za hlavní problém považuji především to, že projekt byl schválen politiky v utajení a návštěvníků parku se na jejich názor nikdo neptal.“

Parukářku lze bez nadsázky nazvat malou přírodní divočinou – vyskytuje se zde minimálně devět chráněných druhů živočichů, např. ropucha zelená či ještěrka obecná, které jsou stavební činností dále ohrožovány. „Aktivity developerů, zejména společnosti Ortenaria a.s., téměř způsobily likvidaci těchto živočichů, jejichž výskyt byl v lokalitě opakovaně prokázán a na základě naší iniciativy byl ze strany České inspekce životního prostředí vydán příkaz k jejich ochraně,“ dodal předseda občanského sdružení Krásná Žába, Jan Knížek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz