Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V kině Světozor se bude debatovat o zákoně o Šumavě. Pozván byl i ministr

2. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Pozvání na debatu o zákoně, který má změnit pravidla péče o Národní park Šumava, obdrželi ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a nový ředitel NP Šumava Jiří Mánek. Diskuze se dále zúčastní i předseda Stínové vědecké rady NPŠ Jakub Hruška a tiskový mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. Lidé v hledišti ještě před vystoupením panelistů shlédnou šestou veřejnou projekci dokumentárního filmu o Šumavě "Nalezeni na ztraceném". Akce se koná 23. července od 20:30 v kině Světozor na Václavském náměstí v Praze.

Hlavním tématem řečníků bude návrh zákona z pera ministra Chalupy, jenž má umožnit vykácení části evropsky chráněných lesů v jádrové zóně parku na Smrčině nebo převod stovek hektarů hodnotných míst na obce, kterým nebude nic bránit, aby je prodali developerům. Důsledkem by podle vědců a ochránců přírody ztráta naděje, že se Šumava stane celoevropsky obdivovaným klenotem divoké přírody.

Na potřebu koncepčního přístupu k tvorbě legislativy upozorňuje řada odborníků zachycených v dokumentárním filmu. „Tady se kácí nastojato, holosečí. Já mám pocit, že se za tu dobu moc nezměnilo,“ říká právník Jan Ruml na vývoj v ochraně přírody v posledních 20 letech. Vladimír Špidla z ČSSD v reakci na nezákonnost kácení vystoupil s dalším tvrzením. „Porušit zákon, to je ten největší hřích veřejného činitele,“ konstatuje Špidla. Účastnice občanské blokády reflektuje svůj postoj smířlivě. „Člověk nesmí propadnout pocitu, že nenávidí ty lidi, co ten les ničí,“ komentuje vlastní zážitky. Bedřich Moldan z TOP09 situaci na Šumavě hodnotí slovy: "Já sám jsem dostal řadu dopisů od místních občanů, kteří říkají - My jsme manipulováni panem starostou nebo paní starostkou a my to vidíme jinak." Protagonistka dokumentu, Linda Jablonská, do kamery jednoznačně prohlásila: "Já myslím, že tohle všechno kontroluje parta lidí, kteří si na tom mají výhledově namastit kapsu."

Film je možné volně shlédnout a stáhnout na webu www.nalezeninaztracenem.cz. Na stejném webu si je možné zdarma rezervovat vstupenky na projekci a debatu 23. července.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz