Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stráský odvolán, novým ředitelem národního parku na Šumavě jmenován Mánek

28. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa odvolal ředitele národního parku a novým šéfem jmenoval Jiřího Mánka, dosavadní pravou ruku Jana Stráského.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Jan Stráský byl jedním slovem umanutec. Očividně nepochopil, co je národní park. Byl to státní úředník, který otevřeně říkal, že se nehodlá zdržovat dodržováním nějakých zákonů – a také podle toho postupoval. Znám řadu ředitelů národních parků u nás nebo v jiných evropských zemích, ale Stráský nemá obdoby. Během roku stihl seškrtat důležité služby pro turisty, devastovat vzácnou přírodu, ilegálně rozmístit zakázané chemické pasti u turistických stezek a vyházet špičkové odborníky.“

„Jiří Mánek byl pravou rukou dosavadního ředitele a na většině špatných rozhodnutí Jana Stráského, které poškodily šumavskou přírodu, se přímo podílel. Neočekáváme, že se cokoli změní. Developeři, kteří chtějí v národním parku stavět nové lanovky a sjezdovky, musí mít z jeho nástupu velikou radost.“

„Jmenování Jiřího Mánka ředitelem parku přesně zapadá do devastační politiky ministra Chalupy, který nahrazuje kvalitní úředníky a odborníky členy ODS. Jiří Mánek je člověk silně spjatý s jihočeskou ODS a jejich kmotrovskou baštou na Hluboké.“

Přehled nejvýznamnějších kroků a rozhodnutí, jež Jan Stráský během půldruhého roku ve funkci učinil, většinou v součinnosti s Jiřím Mánkem:

• 7. března 2011 Jan Stráský oznámil, že rozpustí vědeckou sekci Rady národního parku. Čtrnáct ze šestnácti vědců na členství v této radě okamžitě rezignovalo.

• Březen 2011: Jan Stráský odmítl přijmout Diplom Rady Evropy za vzorně spravované chráněné území. Součástí Diplomu byly totiž podmínky pro jeho udržení, a ty by ředitele zavázovaly nadále dodržovat pravidla běžná v evropských národních parcích.

• Konec března 2011: Jan Stráský předložil plán razantního zmenšení území, která jsou v národním parku ponechána přírodě. Těžit se podle něj mělo začít například v Modravských slatích, v oblasti Ptačího potoka, v Černohorském močálu, v kaňonu Křemelné, kolem Vysokých Lávek a v Hůreckých slatích, na Smrčině, Hraničníku a řadě dalších unikátních míst s divokou přírodou. Návrh vyvolal mezinárodní skandál. Ministr Chalupa později tento plán seškrtal. Ačkoliv nikdy neprošel posouzením, zda a jak poškodí vzácnou přírodu, které vyžaduje zákon, začalo se podle něj v parku později skutečně kácet. V některých cenných místech zastavila těžbu Česká inspekce životního prostředí (například na Smrčině), jinde veřejnost (Ptačí potok). ČIŽP vede řízení o udělení pokuty (na základě oznámení Hnutí DUHA, České společnosti ornitologické a dalších odborníků).

• 19. dubna 2011: Jan Stráský začal v národním parku ilegálně používat chemii – nechal rozmístit otrávené kmeny, které ovšem hubí nejen kůrovce, ale také ostatní hmyz a při chybném umístění mohou otrávit i vodní zvířata. Zákon použití takových chemických látek v národním parku zakazuje a Jan Stráský neměl speciální povolení, které by použití jedovatých pesticidů navzdory zákazu umožnila. ČIŽP vede řízení o udělení pokuty.

• Duben 2011: Jan Stráský začal používat také metodu tzv. živých lapáků – lákat kůrovce na zdravé stromy, které pak nechal vytěžit. Na základě výzvy ČIŽP tento postup v červnu zastavil.

• Začátek května 2011: Jan Stráský vykácel kolem cest v území ponechaném přírodě všechny suché stromy a většinu jich nechal vyvézt a prodat. Turisté přišli o možnost pozorovat kolem cest divokou přírodu a ČIŽP vede řízení o udělení pokuty správě parku.

• Září 2011: Jan Stráský ze správy parku vyhodil a následně zrušil místa mnoha kvalifikovaných odborníků, kteří dělali v národním parku například výzkum zvířat, připravovali odborné podklady pro péči o přírodu, bránili černým stavbám a měli na starosti služby turistům.

Citáty Jana Stráského:

„Musíme se zamyslet nad krizovým plánem, který po určitou dobu a na určitých místech nebude vůbec brát vážně zákon o ochraně přírody...“ (Právo, 15. 2. 2011)

„Kvůli trapnému rámci legislativních možností nemůžeme postupovat čistě racionálně. Nemůžeme zasahovat tak, jak bychom chtěli. Některé druhy ohrožených rostlin naše zásahy nesnesou nikdy, tetřev v určitém období taky ne…" (http://zpravy.ihned.cz/c1-53193170-klaus-nejvetsim-nebezpecim-pro-sumavsky-park-jsou-aktiviste)

"Bavím se jenom s lidmi, kteří uznávají, že je kalamita, pač jinak to nemá smysl..." (beseda v domě OSN 8.9.2011, http://soundcloud.com/mojzis/diskuse-o-sumave-dum-osn-08-09)

„Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami.“ (Deník, 27. 4. 2012 - www.denik.cz/z_domova/ropaka-i-zelenou-perlu-2012-ziskal-sef-parku-sumava-strasky-20120427.html)

„Tady je třeba udělat ten velmi nepopulární řez a vzít kůrovci potravu předem. Neboli kácet zdravý les.” (Lidové noviny, 12. 3. 2011, www.silvarium.cz/zpravy-z-lesnictvi/strasky-na-boj-o-sumavu-mam-rok)

Další citáty Jana Stráského jsou k pobavení a zamyšlení návštěvníků parku ztvárněny ve skulptuře rozcestníku v Prášilech. Námět, koncept a realizace ing. arch. Ivan Adam, spolupráce Tomáš Hauser, autentické citáty Jan Stráský, texty Josef Váchal:
www.facebook.com/media/set/?set=a.195089463888417.51315.149520861778611&type=1


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz