Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Městem stromů bude Praha 10

29. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Nadace Partnerství]

Porota Nadace Partnerství dnes vybrala vítěze soutěže Město stromů. V Městské části Praha 10 tak od října propukne roční kampaň věnovaná stromům a péči o městskou zeleň se zapojením veřejnosti. Vítězné město získá i zahradnickou realizaci v hodnotě 100 tisíc korun od firmy Garpen a přednostní právo účastnit se prestižního evropského klání Evropská kvetoucí sídla (Entente Florale Europe, EFE).

Na soutěž se připravovalo 36 měst z celé České republiky na dvou jarních seminářích Nadace Partnerství, kde interaktivní formou probírali péči o zeleň, arboristiku a práci s veřejností. „Seminář byl pro mě velkou inspirací, oceňuji hlavně praktické ukázky řezu, výběr sadby i prezentované metody, jak řešit konflikty a jednat s lidmi,“ sdělil své dojmy jeden z účastníků semináře.

Město stromů nabízí způsob, jak upozornit hravou formou na stav zeleně, její význam, vysvětlit roli veřejné správy při ochraně dřevin a zviditelnit projevy vandalismu. „Projekt Prahy 10, který nese podtitul Praha 10 – příjemné místo pro život, porotu zaujal rozmanitostí aktivit i pečlivým plánem zajištění kampaně – realizační tým jde napříč odbory Prahy 10 a jsou v něm i zástupci občanských iniciativ, škol a spolků,“ říká manažerka soutěže Město stromů Hana Zuchnická z Nadace Partnerství.

Místní občané se tak mohou těšit na pestrý program s tematikou stromů: vlastivědné vycházky, výstavy, místní anketu Strom Prahy 10 nebo mohou například sázet stromy pro své miminko. Praha 10 získá také zahradnickou realizaci v hodnotě 100 000 korun. „Spolu s místními občany a samosprávou Prahy 10 budeme plánovat veřejné prostranství podle představ místních. Velmi se na to za Nadaci Partnerství i za realizační firmu Garpen těšíme,“ dodává Zuchnická.

Praze 10 bude také nabídnuta účast v mezinárodním klání evropských měst Evropská kvetoucí sídla: „Je to pro města skvělá příležitost, jak se podívat na své město cizíma očima a sdílet zkušenosti s evropskými kolegy,“ říká Dana Štechová, ředitelka Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která má účast českých měst v EFE na starosti.

O soutěži Město stromů
Jedná se o celostátní soutěž, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice. Úkolem měst je připravit roční kampaň pro své obyvatele inspirovanou stromy a přírodou. Celoroční kampaň Město stromů je zaměřena především na osvětu, práci s co největším množstvím lidí a na komunikaci v oblasti zeleně a životního prostředí. Její součástí jsou akce pro školy, děti, mládež, dospělé i seniory. Vítěz soutěže získává zahradnickou realizace v hodnotě 100 tisíc korun od firmy Garpen a přednostní právo zastupovat Českou republiku v mezinárodním klání Entente Florale Europe (Evropská kvetoucí sídla). Soutěž se pravidelně koná od roku 2006 a jejími vítězi se postupně stala města: Kroměříž, Tachov, Krnov, Havířov, Broumov a Uherské Hradiště. Více informací: www.stromzivota.cz/mestostromu

Nadace Partnerství pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
www.nadacepartnerstvi.cz

Cílem mezinárodní soutěže Evropská kvetoucí sídla (Entente Florale Europe, EFE) je propagovat kvalitní prostředí sídel s důrazem na rozvoj zeleně v evropských městech a vesnicích. Soutěže se v současnosti účastní 12 evropských států, Česká republika se zapojuje od roku 2002. Účast českých vesnic a měst od roku 2002 organizuje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Vítěz soutěže Město stromů získává přednostní právo reprezentovat Českou republiku v tomto celoevropském klání. http://www.szkt.cz/entente-florale-europe/index.php

Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu (SZKT) je občanským sdružením, sdružením odborníků – profesionálů, prosazujících společné cíle v oblasti zahradní a krajinářské tvorby, zejména při plánování, realizaci, správě a ochraně krajiny, parků a zahrad. Do projektu Město stromů SZKT partnersky vstoupila v roce 2010. Její úlohou je příprava a spolupráce s nominovaným městem na účasti v evropské soutěži tak, aby příkladným způsobem reprezentovalo Českou republiku. Více o společnosti naleznete na stránkách www.szkt.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz