Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sněmovna zachovala zákaz testování kosmetiky na zvířatech

11. 5. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

V České republice ani nadále nebude možné testovat kosmetiku na zvířatech. Sněmovna zachovala absolutní zákaz takových pokusů. Rozhodla o tom při projednávání novely, která měla tento zákaz prolomit. Většina poslanců se postavila proti. Novelu nyní posoudí ještě Senát a prezident.

S prolomením zákazu počítal původní vládní návrh, dolní komora ale dnes drtivou většinou hlasů takovou změnu odmítla. Nesouhlas s prolomením zákazu vyjádřily i tisíce lidí v peticích a jednotlivých dopisech, které dostávali poslanci.

V ČR platí zákaz testování kosmetiky na zvířatech od loňského března. V EU se s ním počítá zhruba do deseti let. Právě na evropskou směrnici a potřebu sladit s ní české právo se ministerstvo zdravotnictví, autor novely, odvolávalo. Tvrdí, že pokud by země naprostý zákaz zachovala, hrozí jí žaloba. ČR by ale mohla požádat o výjimku. Třeba Británie, kde je testování kosmetiky na zvířatech rovněž zcela zakázáno, si ji vyžádala.

Proti prolomení zákazu vystupovala nejaktivněji lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová. Kritizovala ministerstvo zemědělství. Státu podle ní žaloba nehrozí, pokud se toto ministerstvo přestane "chovat arogantně" a o výjimku požádá. Parkanová připomněla, že úplný zákaz těchto pokusů začal v tuzemsku platit před vstupem země do EU, takže ministerstvo zemědělství to mělo respektovat a o výjimku žádat již tehdy. Navzdory české normě ale podle ní "drze ujistilo Brusel", že danou část místní legislativy republika sladí s právem unie.

Hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít již dříve uvedl, že ani v letech 2002 a 2003, tedy ještě před schválením úplného zákazu, nebyl v tuzemských laboratořích proveden žádný pokus na zvířeti kvůli kosmetice. "Tak proč tam chtějí tuto možnost vrátit?" ptala se již dříve Parkanová.

Rozhodnutí poslanců přivítal spoluautor petice proti obnovení zákazu Jan Lorenc ze sdružení Svoboda zvířat. Včera přinesl do Poslanecké sněmovny 9000 podpisů za zachování zákazu testování.

Ačkoli v EU ještě úplný zákaz zkoušek kosmetiky na zvířatech neplatí, obecný trend k tomu směřuje. Evropská komise například financovala hledání alternativních testů, které nahradí pokusy na zvířatech při výrobě léčiv.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz