Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Colours of Ostrava přivítá návštěvníky v novém areálu. Bude více zelených ploch a méně odpadu

2. 7. 2012 - OSTRAVA [Econnect/Colours of Ostrava]

Přípravy festivalu Colours of Ostrava (12. – 15. července) a nového areálu finišují – čtyři dny plné koncertů, divadel, filmů, workshopů, diskusí a zábavy odstartují již za tři týdny. Kromě programu, který je letos nejdražší a nejsilnější v historii, je největší pozornost zaměřena na nový unikátní areál v Dolní oblasti Vítkovice v prostoru památkově chráněných bývalých hutí, železáren a dolů a sousedních venkovních ploch.

„Naším cílem již od rozhodnutí o změně místa je připravit areál tak, aby nabídl co největší pohodlí, zázemí i bezpečí pro všechny návštěvníky včetně rodin s dětmi,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Celkově areál, který je mnohem větší než původní, nabídne čtyři venkovní scény: hlavní Česká spořitelna stage s 16.000 m2 plochy pro diváky, druhá hlavní ArcelorMittal stage s 8.000 m2 pro diváky a dvě menší venkovní – workshopová a Ostravar Czech stage. Osm scén bude krytých – OKD Fresh stage se stahovací střechou pod Vysokou pecí č. 1, koncertní a divadelní sál a kino v bývalém plynojemu (Vítkovice Gong stage), taneční klub v VI. energetické ústředně a několik menších scén ve Starých koupelnách v budovách bývalého dolu Hlubina (diskuse, koncerty, divadla).

„I když jde o nádherný industriální prostor, návštěvníci se mohou těšit také na velké travnaté plochy i stromy, které k pohodě na letním festivalu vždy patří,“ podotýká Zlata Holušová. Tráva zabere rozlohu 23.000 m2, z toho bylo nově oseto 20.000 m2. „Jedná se o speciální štěrkové trávníky s vysokou pochůzní zátěží, které se denně udržují a zavlažují. Travní směs je složena z pěti různých druhů trav maximálně odolných pro profesionální využití. Denní zálivka se pohybuje okolo 150 m3, samozřejmě v závislosti na počasí,“ vysvětluje ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela. Proběhlo také bezpečnostní ošetření stromů a několik nových se vysadilo.

Většímu festivalovému prostoru také odpovídá nová – větší a lepší – hlavní Česká spořitelna stage: půjde o jednu z nejbezpečnějších konstrukcí současnosti, o šířce 47 metrů, hloubce 30 metrů a výšce 20,5 metru, která je schopna vydržet 8. stupeň síly větru. Využívají ji největší festivaly – například Open´er či Sonicsphere v Polsku, hraje na ní pravidelně Metallica. Najednou se dají vykládat 4 kamiony. Staví ji 4 dny přes 40 lidí za pomoci 100 a 40 tunového jeřábu. Celková váha je pódia je přes 130 tun a přiveze jej 12 kamiónů. Pódium nabídne jeden z nejlepších zvukových systémů současnosti, uprostřed divácké plochy budou zvukové věže se zpožďovači a celkem tři projekční plátna 5x4 metry.

Nový areál nabídne veškerý obvyklý servis na letních festivalech – tribuny, stanové městečko v zeleni, nově parkoviště pro návštěvníky, parkoviště pro kemp i karavany, dostatečné množství toalet, koryt s pitnou vodou, sprch, občerstvení všeho druhu, stany partnerů včele s Modrou zónou České spořitelny atd. Nebude chybět ani bankomat České spořitelny. Stavět se začne 14 dní předem a týden po festivalu se bude bourat. Areál bude oplocen 6 km mobilních plotů.

Velká pozornost je věnována bezpečnosti návštěvníků v novém areálu. Již přes půl roku spolupracuje management festivalu i Dolní oblasti Vítkovice na detailních bezpečnostních analýzách, které se týkají pohybu návštěvníků, statického zajištění a podobně. Celkově bude během festivalu přítomno 250 pracovníků bezpečnostní služby. Samozřejmostí je neustálá přítomnost první pomoci Červeného kříže.

I celý nový – mnohem větší – areál nabídne bezbariérový pohyb zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. V rámci druhého ročníku projektu Colours bez bariér, podporovaném Nadací OKD, letos Colours nabídnou řadu výhod pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P – jako jsou například zvýhodněná cena vstupenky, u ZTP/P doprovod zdarma, speciální tribuny, rezervaci bezbariérového ubytování v Ostravě a ve stanovém městečku, možnost objednat si zdarma speciálně vyškoleného asistenta, který poskytne servis při pohybu v areálu po celou dobu festival, nebo parkování u hlavního vchodu do areálu festivalu. Na požádání také festival zajistí dopravu osob po Ostravě speciálně upraveným automobilem, tzv. bezbariérovým TAXI, který poskytuje Sportovní klub vozíčkářů Frýdek - Místek.

Colours zůstávají přátelské i vůči rodinám s dětmi - do 140cm mají děti vstup zdarma. Kromě přátelské rodinné atmosféry festival tradičně připravil zvláštní Dětskou scénu ČPZP s bohatým programem plným her a soutěží, hlídáním doplněnou o kojící stan.

Letos další krok k ekologii a méně odpadu - „Po již tradičním zapojení do projektu Čistý festival a tedy třídění odpadu letos uděláme další krok k tomu, aby po nás toho zbylo co nejméně, co zatíží přírodu,“ říká Zlata Holušová. Poprvé festival zavede zálohované pevné plastové kelímky NickNack, které jsou navíc i díky praktickému držáku příjemnější na užívání. Snižuje se tím na minimum použití jednorázových plastových kelímků, které po jednom použití končily v odpadu (i když tříděném). Loni těchto kelímků bylo přes 100.000 kusů. Oproti vratné záloze 50 Kč získají návštěvníci pevný vícenásobně použitelný kelímek, který jim vždy bude vyměněn za čistý. „Věříme, že tuto novinku návštěvníci přivítají, přiblížíme se tím standardu vyspělých festivalů, které se snaží svůj dopad na životní prostředí minimalizovat,“ dodává Zlata Holušová.

Velmi pestrá bude díky pivovaru Ostravar nabídka piv. „Lidé si budou moci vybrat z devíti druhů piv, což je nový rekord Colours a pro festival tohoto typu něco zcela výjimečného,“ říká Zlata Holušová. V nabídce bude mj. i jedenáctistupňové pivo netradiční červené barvy, které se jmenuje Ostravar Red a které Ostravar uvařil speciálně pro Colours. Vzhledem k vyšší očekávané návštěvě chystá Ostravar v areálu Dolní oblasti Vítkovic rozšíření počtu výčepních míst.

Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Ostravy bude zajištěna posílená MHD i doprava na blízkou zastávku Českých drah (Ostrava – středa, která je vzdálena pak pěšky 300 metrů). Tento dopravce navíc návštěvníkům Colours nabídne slevu VLAK+ 25% na zpáteční jízdenku odkudkoliv z České republiky.

Doprovodný program Colours Plus nabídne držitelům vstupenky výjezd na vysokou pec, komentované procházky, slevu do ZOO, plavbu na Ostravici i speciální exkurzi v pivovaru a pivovarskou školu vedenou sládkem.

Na koho se letos těšit?

Alanis Morissette, Bobby McFerrin, ZAZ, Janelle Monáe, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Rufus Wainwright, Mogwai, Infected Mushroom, Parov Stelar Band, Kronos Quartet... to je jen pár hvězdných jmen z letošního programu festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 12. do 15. července v Ostravě. Celkově festival nabídne během čtyř dní na 12 scénách přes 150 kapel z celého světa i od nás, DJs, filmů, diskusí, workshopů, performancí či divadel.

Colours kromě hvězd představí řadu sice „menších“, ale přes to unikátních kapel z celého světa, které vám nabídnou neopakovatelné hudební zážitky různých žánrů – z Islandu, Finska, Norska, Dánska, Faerských ostrovů, Konga, Mali, Keni, Jihoafrické republiky, Reunionu, Chile, Mexika, Argentiny, Kuby, Slovenska, USA, Kanady, Velké Británie, Francie, Německa, Libanonu, Polska, Izraele, Austrálie či Estonska.

Vystoupí například písničkář Fink z labelu Ninja Tunes, Hjaltalín a Árstíðir z Islandu, taneční projekt Banco de Gaia, nu-jazzoví Portico Quartet, libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf, norská dívčí úderka Katzenjammer, nejslavnější reggae zpěvák Chile Quique Neira, mexický cumbia harmonikář Celso Piňa, Orquesta Típica Fernández Fierro hrající divoké argentinské tango, francouzští GaBlé či Gangpol & Mit, Ewert and The Two Dragons, sympatická kapela z estonského Talinu, hvězdy africké hudby – rozjařená kapela vozíčkářů z Konga Staff Benda Bilili, zpívající virtuóz na loutnu ngoni Bassekou Kouyate & Ngoni Ba z Mali, Sauti Sol, nejpopulárnější kapela z Keni či legendární jihoafrický trumpetista a zpěvák Hugh Masekela, britská tanečně-klezmerová divočina Shtetl Superstars a mnoho dalších.

Z českých jsou potvrzeni například: Bonus, Bratři Ebenové, Buty, Charlie Straight, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Iva Bittová & Čikori, Kill the Dandies, Krásné nové stroje, Laura a její tygři, Lenka Dusilová & Baromantika, Midi Lidi, Michal Pavlíček trio, speciální host Vilém Čok, Michal Prokop a Framus Five, Mňága a Žďorp, Petr Váša, Please The Trees a sbor Elpida, Prince of Tennis, Skyline a řada dalších. Ze Slovenska: Hudba z Marsu, Billy Barman, Simona Martausová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz