Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropské fondy na podporu těžby břidlicového plynu? Rozhodne zítřejší Rada EU

25. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/CEE Bankwatch Network]

Ministři členských států EU budou zítra diskutovat o tom, jak využít bilionový evropský rozpočet v příštím finančním období 2014 - 2020. Jednou z možností na stole je podpora rozvoje fosilních paliv, například nebezpečné technologie těžby břidlicového plynu, která má katastrofální dopady na životní prostředí.

Ekologické organizace z celé Evropy proto v otevřeném dopise žádají, aby ministři odmítli podporu pro fosilní paliva a potvrdili orientaci evropských fondů na úspory energie a obnovitelné zdroje. Organizace upozorňují, že pozměňovací návrhy k textu nařízení Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), otevřou dveře financování dalšího podílu ropy, plynu a uhlí v energetickém mixu EU.

Pozměňovací návrhy podali mj. polský europoslanec Jan Olbrycht a polská vláda, Polsko je přitom známé velkým zájmem rozvíjet nebezpečnou technologii těžby břidlicového plynu frakováním. Proti ní přitom v České republice i po celé Evropě demonstrují desítky tisíc lidí a řada zemí ji už zcela zakázala.

Otevřený dopis více než 20 organizací je odpovědí na návrh textu pro vyjednávání na úterní Radě EU. Členské státy EU tam budou rozhodovat o investicích z Kohezních a strukturálních fondů v období 2014 -- 2020 na základě návrhu Evropské komise z minulého roku. Podstatná část fondů byla v návrhu Komise vyčleněna pro dosažení cílů EU - snížit spotřebu energie i emise skleníkových plynů.

Markus Trilling z organizace CEE Bankwatch Network řekl: "Nemůžeme si dovolit, aby se dotace pro fosilní paliva dostaly do návrhu zadními vrátky, nemůžeme si dovolit investice, které budou na další desítky let udržovat naši závislost na fosilních palivech."

Ondřej Pašek, zástupce CEE Bankwatch Network v České republice, říká: "Evropský rozpočet je tu pro podporu veřejného zájmu, třeba vyšší energetické účinnosti ekonomiky, úspor energie nebo nezávislosti na fosilních palivech. Nemůžeme si dovolit financovat zisky fosilních korporací nebo nebezpečné technologie jako je těžba břidlicového plynu frakováním."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz