Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobročinný obchod BUŤI zve své příznivce na rozlučkový večírek

25. 6. 2012 - TOUŽIM [Econnect]

Dobročinný obchod BUŤI – Dobrý obchod Českého západu ve Veleslavínově ulici 7 v Plzni, který bude uzavřen koncem července, zve všechny své zákazníky a příznivce na rozlučkový večírek. Ten se pod názvem „Na rozloučení, mé potěšení“ uskuteční již ve středu 27. června od 18 hodin přímo v BUŤI. I přes to, že si obchod za tři roky svého provozu získal řadu stálých zákazníků, nepodařilo se mu v silné konkurenci obstát.

Na programu večera bude například promítání fotografií z historie obchodu, dražba předmětu, který do poslední chvíle zůstane utajen, a chybět nebude ani další program a drobné občerstvení. Zájemci si mohou nakoupit dárkové předměty za zvýhodněné ceny a pomoci tak vyprázdnit sklady obchodu. „Rozlučkový večírek je příležitostí potkat se s lidmi, kteří měli obchod rádi, a poděkovat jim za jejich přízeň. Poděkovat chceme nejen zákazníkům, ale i dobrovolníkům, kteří pomáhali s chodem obchodu. Dobrovolníků se zde od roku 2009 vystřídalo několik desítek a odpracovali zde několik tisíc dobrovolných hodin,“ prozrazuje Jana Nyergesová, vedoucí obchodu.

„Zákazníci k nám chodili pro originální dárky – šperky, gurmánské speciality, výrobky chráněných dílen i dobrovolníků. Je až neuvěřitelné, že nám seniorky dobrovolnice upletly přes 500 párů vlněných ponožek k prodeji. V BUŤI bylo možné vybírat i ze široké nabídky darovaných použitých věcí, jako jsou například oděvy, módní doplňky, šperky, knihy, filmy, drobné bytové doplňky a mnohé další. Lidé nám přinášeli všechno možné, třeba i vlastní svatební šaty, řezané květiny, svaté obrázky, zlaté prsteny, knoflíky vyrobené z prvorepublikových mincí,“ vyjmenovává netradiční dary Jana Nyergesová.

V obchodu probíhala i řada doprovodných akcí, například rukodělné kurzy pro veřejnost, mini výstavy, ochutnávky vín a jiné. BUŤI uspořádalo také dva úspěšné benefiční plesy. Obchod své výrobky nabízel i na farmářských trzích a kulturních akcích.

Dobročinný obchod BUŤI otevřela 15. září 2009 nezisková organizace Český západ s cílem používat zisk z prodeje na své aktivity v sociálně vyloučených lokalitách na Karlovarsku. V těchto místech pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání a bydlení. Poskytuje sociální služby, organizuje volnočasové programy pro děti nebo dobrovolné veřejné brigády.

Koncept dobročinného obchodu, jenž prodává darované věci a výtěžkem z prodeje podporuje neziskové aktivity, pochází ze zahraničí. Ve Velké Británii najdete tyto obchody na každém rohu, často i několik vedle sebe a všechny se uživí. Hodně ale záleží na kvalitě darů, což je u nás zatím problém. Lidé nám často přinášejí věci, které je jim líto vyhodit. Takové věci sice mohou pomoci sociálně slabým, ale k prodeji se už nehodí. Navíc konkurence je dnes velká stejně jako náklady na provoz obchodu v centru města. Bohužel dnes se v centru uživí lépe herny než smysluplné projekty, které lidem dělají radost,“ uzavírá Jana Nyergesová.

V BUŤI nyní probíhá výprodej, který bude trvat až do uzavření obchodu 20. července 2012. Ani pak však BUŤI nezanikne zcela. Částečně se přesune na internet. Prodávat se bude na stránkách Českého západu, na portále FLER a AUKRO. Více informací lze získat u vedoucí obchodu Jany Nyergesové na tel. 602 663 578 nebo na stránkách www.buti.cz.

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Zde pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy pro děti a zapojuje občany do veřejného života. Principem práce Českého západu je, že se snaží nedělat práci za druhé. Naopak podporuje lidi tak, aby postupně dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a uměli brát své životy do vlastních rukou. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy a zapojuje občany do veřejného života. Lidem pomáhá řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Cílem organizace je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody, a to skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR.

Posláním občanského sdružení Český západ je budovat na území Toužimska a Tepelska občanskou společnost, kterou charakterizuje zájem občanů na řešení věcí veřejných. Český západ chce prakticky přispívat k odstraňování sociálního vyloučení, projevů xenofobie a rasové nesnášenlivosti. Český západ chce vytvářet podmínky pro všestranný rozvoj obyvatel Dobré Vody a dalších sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz