Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kácení u Ptačího potoka – vedení parku pokračuje v porušování zákonů

25. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Vedení šumavského národního parku dnes začalo porážet stromy v oblasti Ptačího potoka. Hnutí Duha podalo okamžitě podnět České inspekci životního prostředí, aby kácení okamžitě zastavila. Ta již vede se správou parku řízení o udělení pokuty za loňské kácení.

Oblast Ptačího potoka, jejíž součástí je lokalita Na Ztraceném, je část Národního parku Šumava, která byla ponechána přírodě. Nachází se tu mozaika cenných rašelinných a podmáčených lesů i přirozeně obnovených lesů, kde se dříve hospodařilo. Žije zde množství vzácných a chráněných druhů živočichů a rostlin. Ředitel parku Jan Stráský a jeho náměstek Jiří Mánek se snaží toto území vrátit dřevorubcům. K tomu ale potřebují posouzení, že kácení nebude mít negativní vliv ekosystémy a druhy chráněné evropskou legislativou (tzv. naturové posouzení) a výjimky, které jim umožní porušovat český zákon o ochraně přírody.

Závěrečná zpráva ombudsmana konstatovala, že kácení bez těchto výjimek a posudku v loňském roce bylo nezákonné. Ombudsman zároveň vyzval, aby Správa národního parku napříště dodržovala zákon. Kritizoval také Českou inspekci životního prostředí, že kácení nezakázala a řízení o udělení pokuty zahájila pozdě, i ministerstvo životního prostředí za selhání kontrolních funkcí.

Eurokomisař Janez Potočnik již varoval ministra Tomáše Chalupu, že České republice za kácení na Šumavě hrozí finanční sankce a pozastavení dotací. Hnutí DUHA zatím nebude podávat další stížnost na porušení evropského práva k Evropské komisi a vyčká, zda kácení zastaví Česká inspekce životního prostředí.

Kácení ani loupání stromů na stojato přitom v oblasti Ptačího potoka a zejména v lokalitě Na Ztraceném nemá vliv na šíření kůrovce, protože „fronta“ hlavního napadení lesů již toto území přešla. Hnutí DUHA upozornilo, že veškeré zásahy proti kůrovci jsou tu nejen v rozporu s posláním národního parku, ale také zbytečným vyhazováním peněz.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Postup ředitele parku Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka, kteří dál kácí a loupou stromy nastojato v oblasti ponechané přírodě kolem Ptačího potoka, je výsměch českým zákonům, inspekci životního prostředí i účelu za kterým byl národní park zřízený. Teď by měly ukázat úřady, které jsou tu od toho, aby kontrolovaly dodržování zákonů, že nejsou zbytečné. Pozitivní oproti loňsku ale je, že zatím nevznikají kácením holiny. Blokáda kácení byla loni krajním řešením, ke kterému jsme přistoupili, až když byly ke kácení vyznačené tisícovky stromů ve velkých skupinách a začalo docházet k devastaci vzácného území.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz