Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Respect festival 2012: Hudba dělá člověka!

12. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Patnáctý ročník Respect festivalu, největší české přehlídky world music, představí na pražské Štvanici sérii objevů i umělců první velikosti. Během dvou energií nabitých koncertů se vystřídá řada umělců z Afriky, Asie i Evropy, z nichž všichni u nás koncertují poprvé. Festival se uskuteční od soboty 16. 6. do neděle 17.6.

Jedním z hlavních cílů festivalu Respect, jehož vizuální kampaň i v letošním roce doprovází slogan Hudba dělá člověka!, je nabídnout možnost poznání odlišných hudebních tradic a směrů. „Stejně jako v minulých letech nám i letos jde především o objevování nových teritorií ve world music. Návštěvníkům festivalu nabídneme ochutnávku toho nejzajímavějšího, co se v daném hudebním žánru ve světe děje, co sklízí uznání na renomovaných světových festivalech a na co by u nás jen stěží narazili,“ říká ředitel a zakladatel Respect festivalu Borek Holeček.

Mezi největší atrakce letošního festivalu bude patřit vystoupení flamencového génia Duquende, dlouholetého zpěváka kytarového velikána Paca de Lucii, považovaného za nástupce vůbec největšího flamencové osobnosti 20. století Camarona. Přes své hluboké sepětí s tradicí má v repertoáru i Leonarda Cohena a podílel se na odvážné fuzi Qawwali Flamenco s rituální hudbou z Pakistánu.

Velmi energický koncert slibují členové skupiny Jagwa Music z Tanzánie, kteří pomocí důmyslného propojení archaických bubnů s lacinými klávesami Casio a megafonů předvedou vlastní odnož afro punku a trance rapu, s níž triumfovali na dánském megafestivalu Roskilde. Členové sestavy se většinou živí na ulicích Dar es Salaamu jako černí taxikáři, zaskakující za kolegy zatčené policií.

Festivalu se zúčastní také jedna z nejstarších žijících legend africké hudby Mulatu Astatke, přezdívaný otec etiojazzu. K Astatkeho comebacku přispěl stoupající zájem o etiopskou hudbu iniciovaný Robertem Plantem či Jimem Jarmuschem, který jeho hudbu použil ve filmu Zlomené květiny. I když Astatke řídí svůj orchestr elitních hráčů od vibrafonu, jeho skladby stojí na unikátních etiopských rytmech i stupnicích.

Dalším potvrzeným interpretem je Awsome Tapes From Africa. Pod tímto názvem vystupuje brooklynský etnomuzikolog Brian Shimkovitz, který na svých cestách Afrikou nasbíral stovky na Západě nikdy nevydaných nahrávek s nimiž jako DJ vystupuje na světových festivalech včetně All Tomorrow's Parties či Roskilde. Brian Shimkovitz vystoupí spolu s dalšími účinkujícími 16. června od 23.00 na festivalové afterparty, která proběhne v Café NONA na Nové scéně Národního Divadla.

Na festivalu vystoupí také superskupina zázračných dětí z hlubin bulharských romských ghett Karandila Jr. Původně školní projekt koncipovaný jako záchrana mizející kultury založil trumpetista Angel Tichaliev, který kolem sebe shromáždil sestavu sedmnácti dětí mezi 10 a 18 lety. Skupina se svou balkánskou dechovkou obohacenou o jazzové harmonie uhranula publikum na řadě prestižních festivalů včetně maďarského Szigetu.

Dalšími účinkujícími bude skupina Arifa (all-star band s hudebníky z Turecka, Iráku a Rumunska se základnou v Holandsku), Roland Tchakounte („kamerunský John Lee Hooker“ hrající blues ze subsaharské Afriky), Conjunto Angola 70's (zlatá éra africké psychedelie) či projekt Soul Motion bosenské zpěvačky Nataša Mirković a Nenada Vasilice, kteří hrají staré jugoslávské hity od legendární skupiny Gorana Bregoviće Bjelo Dugme, které posouvají do bluesové roviny. Na festivalu vystoupí také ansámbl Terah Taali z indického Rajasthanu, jež tvoří ženy v pestrých krojích ověšené zvonky a miniaturními činely, které se pohybem rozeznívají, a řada dalších interpretů.

Součástí Respect festivalu bude prezentace mezinárodního umělecko-ekologického projektu Ahoj!. Jeho nejviditelnější částí bude plachetnice vytvořená z pětiset plastových lahví a inspirovaná projektem Junk Raft kalifornských umělců 5Gyres, kteří s podobnou lodí v roce 2010 přepluli Tichý oceán. „Plastová plachetnice se bude v době konání Respect festivalu plavit po Vltavě od Muzea Kampa k festivalovému centru na ostrově Štvanice a odtud do pražské Zoo. Na těchto místech budou instalovány „recyklační sochy“, v nichž se budou shromažďovat nepoužívané mobilní telefony a další elektronický odpad k následné ekologické likvidaci. Smyslem projektu organizovaném v návaznosti na kampaň Safe Planet je zvýšit povědomí o možnostech ochrany naší planety před nebezpečnými chemickými látkami a odpady,“ říká hlavní organizátorka projektu, americká umělkyně žijící v ČR Barbara Benish. Součástí projektu bude také zvuková instalace norské umělkyně Lisy Wulff v areálu Muzea Kampa a řada uměleckých objektů umístěných přímo na Štvanici, včetně pětimetrové sochy Rockin Horse od Barbary Benish.

Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší. Nejen děti si jistě užijí vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Přichystána bude v neděli i speciální bublinářská dílna. Další doprovodné aktivity pro děti od dvou let bude po oba dny festivalu zajišťovat agentura Hospodyňky. Program pro děti bude zahrnovat výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Pro děti ve věku do dvou let lze ve stanu, který je pro tyto účely na festivalu zajištěn, přebalit svou ratolest na přebalovacím stole, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě přesnídávku. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Program open air festivalu počítá i s doplňkovým programem, prezentací mimoevropské kuchyně (etnocatering), vegetariánským občerstvením Góvinda, kavárnou, čajovnou, vinárnou, stánkem s grilováním masa. Nedílnou součástí open air festivalu bude také prezentace nevládních neziskových aktivit. Chybět nebudou ani stánky s prodejem hudebních nosičů a další. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena sleva na vstupném o 100,- Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.

V rámci doprovodného programu pak vystoupí ve čtvrtek 25. července v Paláci Akropolis skupina Alaaev Family (Izrael,Tádžikistán).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz