Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bývalá tibetská politická vězeňkyně Ngawang Sangdol navštíví Českou republiku

9. 5. 2005 - PRAHA [Lungta/Econnect]

Na pozvání Občanského sdružení Lungta navštíví ve dnech 22. - 25. května 2005 Českou republiku Ngawang Sangdol. Bývalá tibetská politická vězeňkyně se v Praze setká se zástupci tibetských a buddhistických skupin, prosloví přednášku na Filosofické fakultě UK a setká se i se studenty středních škol. Plánují se také setkání s novináři a českou politickou reprezentací.

„Bylo mi teprve 13 a byla jsem mnohem menší než ti muži. Házeli si se mnou po místnosti, jako kdybych byla hračka. Nezajímalo je, kolik nám je let a že jsme ženy. Děti mučili úplně stejně jako dospělé. Také se nás snažili vyděsit tím, že nám ukazovali obrázky tmavého místa, které nahánělo hrůzu. Říkali: Když se budeš bránit, dáme tě přesně tam,“ uvedla Ngawang Sangdol o zacházení ve vězení ve výpovědi pro Asia-Pacific Initiative v roce 2003.

Ngawang Sangdol je jednou z nejznámějších tibetských politických vězeňkyň, která se stala známou nejen pro svou neústupnost v boji za svobodu Tibetu, ale i kvůli dvěma neblahým prvenstvím – v době prvního zatčení ve svých jedenácti letech byla nejmladším politickým vězněm na světě a navíc měla v žaláři strávit celých 21 let a stát se tak v Tibetu nejdéle vězněnou ženou. Písně, jejichž nahrávku pořídila spolu s dalšími mniškami ve věznici Dabži a které se podařilo propašovat ven, obletěly celý svět.

V říjnu 2002 byla Ngawang Sangdol po velkém mezinárodním nátlaku ze zdravotních důvodů propuštěna z vězení a v březnu 2003 jí bylo umožněno odcestovat do Spojených států.

Občanské sdružení Lungta je nevládní neziskové sdružení občanů, kteří se zajímají o Tibet, tibetskou kulturu nebo tibetský buddhismus. Základním cílem sdružení je získávat a zveřejňovat pravdivé informace o unikátní tibetské kultuře, situaci v Tibetu, tibetských exilových komunitách, ale i v širší tibetské kulturní oblasti. Stále větší pozornost věnuje Lungta i přímé pomoci poskytované v Tibetu a severní Indii. Lungta již několik let působí v indickém Ladaku, kde podporuje dvě tibetské klášterní školy, podporuje školu pro nevidomé ve Lhase a tibetský Časopis exilové mládeže v indické Dharamsale.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz