Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Průvodce pro spotřebitele: V potravinách se nachází hormonální diverzanti

5. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/Centrum pro životní prostředí a zdraví]

Hlávkový salát, rajčata, okurky a jablka jsou typy potravin v průměru s nejvyšší dávkou reziduí pesticidů narušujících hormonální systém (tzv. endokrinních disruptorů). Evropští spotřebitelé jsou potenciálně vystaveni až 30 různým reziduím pesticidů hodnocených jako endokrinní disruptory. K takovému výsledku došla organizace Pesticide Action Network Europe na základě analýzy dat z monitoringu obsahu pesticidů Evropské agentury pro bezpečnost potravin EFSA.

„Provedená analýza ukazuje, že pesticidy i nadále zůstávají vážným společenským problémem v mnoha ohledech. Spotřebitelé by neměli zapomínat, že kromě samotných potravin se s pesticidy mohou setkat i v mnoha dalších životní situacích. Např. při procházce v přírodě v okolí polí a zahrádek, v okolí železničních tratí, na sportovištích nebo ve veřejných parcích. V některých oblastech mohou pesticidy představovat problém vzhledem ke kontaminaci pitné vody. Např. v Plzni byly nedávno nucení zvýšit limity týkající v pitné vody pro 5 pesticidů, z nichž některé jsou podezřelé endokrinní disruptory nebo karcinogeny. Dva z nich jsou pro svou nebezpečnost na černé listině Pesticide Action Network,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Škodlivé chemikálie: Endokrinní disruptory jsou aktivní chemické látky, které narušují hormonální systém lidského těla. Velké množství vědeckých studií spojuje endokrinní disruptory s vážnými chorobami jako jsou např. snížení plodnosti, některé typy rakoviny (nádory prsu a prostaty), poškození mozku, obezita nebo cukrovka. Znepokojivé je, že tyto nemoci jsou v Evropě na vzestupu. Zatím bylo dosaženo určitého pokroku v oblasti odstraňování endokrinních disruptorů z kosmetiky, kojeneckých láhví nebo hraček.

Alarmující výsledky: Rezidua až 30 různých pesticidů řazených mezi endokrinní disruptory byly nalezeny v každodenních potravinách evropských spotřebitelů. U několika položek jako jsou papriky bylo v evropských zemích analyzováno více než 20 různých pesticidů – endokrinních disruptorů. To v dlouhodobém časovém horizontu může vést ke vzniku ještě nebezpečnějších směsí – tzv. koktejlový efekt. Nejvyšší hladina endokrinních disruptorů byla prokázána v salátu, těsně následovala rajčata, okurky, jablka a pórek.

Tipy pro spotřebitele: PAN Europe dnes zahájila informační kampaň na internetové stránce www.disruptingfood.info. Spotřebitelům doporučuje zvolit pro bioprodukty, pokud je to možné, zejména pro nejzranitelnější, jako jsou děti, a nahradit na prvním místě vysoce rizikové potraviny jako jsou rajčata, salát a okurky."Průvodce pro spotřebitele" zveřejněný PAN Europe nabízí i další jednoduché a praktické rady pro každodenní život.

Další krok: Jednou z hlavních mezer v současném nařízení o pesticidech je absence konkrétních kritérií pro oficiální definice endokrinních disruptorů. Regulátoři byli až doposud nyní velmi pomalí v přijímání nových vědeckých poznatků jako efekty nízkých dávek (5). Evropská komise to musí napravit do prosince 2013.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz