Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český svaz ochránců přírody se připojil ke koalici Stop HF

30. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/ČSOP]

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) dlouhodobě nesouhlasí s průzkumnou a těžební činností za účelem získávání břidlicového plynu. Proto se připojil ke koalici Stop HF snažící se o zastavení těchto činností na území ČR. ČSOP považuje těžbu břidlicového plynu metodou hydraulického štěpení (Hydraulic fracturing – HF) i samy průzkumné práce za velice rizikové pro naše životní prostředí. Svůj ostrý nesouhlas s těmito aktivitami deklaroval ČSOP již na březnovém Sněmu a připojení se ke koalici Stop HF je zcela v souladu s postojem jeho členů.

Těžba břidlicových plynů v ČR je velmi rizikový podnik s nejistým přínosem. Při těžbě se vhání do vrtů velké množství vody s rozpuštěnými chemikáliemi. Hrozí tedy kontaminace spodních vod. Velké množství vrtů může také zcela znehodnotit krajinu. Uvažované oblasti těžby se navíc nacházejí na území CHKO (Český kras, Broumovsko a Beskydy), které by tímto mohly být zcela nevratně poškozeny. Negativní důsledky mohou vznikat nejen při samotné těžbě, ale již i při průzkumných pracích. Navíc je třeba brát v úvahu, že těžební práce by probíhaly na relativně hustě obydleném území (oproti zemím, kde se tato technologie používá).

Stop HF je koalicí občanských iniciativ (občanů, občanských sdružení, zájmových spolků, obcí, měst a krajů), jejímž cílem je zastavení průzkumu či těžby prostřednictvím hydraulického štěpení břidlicových hornin (HF metod) v ČR a pomoc obcím ohroženým plány na tuto těžbu. Bližší informace o koalici na www.ne-plyn.hys.cz.

Cíle koalice Stop HF jsou zcela v souladu s posláním ČSOP , kterým je ochrana přírody, krajiny, životního prostředí a udržitelného rozvoje. Proto se k této koalici jednomyslně připojil.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je největší české ekologické občanské sdružení. Mezi jeho členy naleznete profesionální odborníky, zkušené dobrovolníky i ty, kteří prostě "jen" mají rádi přírodu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz