Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Týden na kole představil novou trasu Stezky železné opony

1. 6. 2012 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Stezka železné opony / EuroVelo 13 byla hlavním tématem letošní mezinárodní cyklojízdy s názvem Týden na kole, kterou v rámci projektu Zažít kraj vína a památek na kole organizovala Nadace Partnerství. Mezi 25. a 30. květnem se v pelotonu na 400km trase z dolnorakouského Gmündu do jihomoravských Vranovic vystřídalo celkem 50 cyklistů z ČR a Rakouska. Objevili se v něm i rakouští a čeští politici, kteří poprvé vyzkoušeli nově navrženou trasu stezky.

„Cyklojízda je především výbornou propagací našich turistických regionů jak v Dolním Rakousku, tak v ČR. Letošní téma Stezka železné opony / EuroVelo 13 je dobrým příkladem jak ukázat v praxi historii rozdělené Evropy, ale i jak ukázat budoucí soužití Čechů a Rakušanů,“ říká Christian Schrefel, místostarosta dolnorakouského Wolkersdorfu.

Během pěti dnů se účastníci setkali se zástupci místních samospráv nebo se zástupci Národního vinařského centra, k pelotonu se na den připojil i zástupce národního parku Thayatal, Christian Übl. Zároveň na své cestě navštívili účastníci cyklojízdy turistické atrakce podél stezky. „Památník železné opony v Čížově, barokní zámek Riegersburg, sklepní uličky na Galgenbergu, muzeum československého opevnění v Šatově, národní parky Podyjí a Thayatal, nově otevřená venkovná expozice železné opony v Kadleci u Slavonic – podél stezky je obrovský počet atraktivních míst, která z ní dělají jeden z nejatraktivnějších turistických koridorů,“ říká Jakub Smolík z Nadace Partnerství s tím, že cyklojízda měla poukázat i na první výsledky projektu realizovaného jihomoravským krajem, Nadací Partnerství a dalšími partnery. „Díky projektu vznikly nové odpočívky a trasa bude příští rok vyznačena jako mezinárodní trasa EuroVelo a k dispozici bude i vícejazyčný průvodce po této evropské trase.“

Spojení turistiky a historie bylo jedním z důvodů, proč se Stezka železné opony v loňském roce stala součástí sítě dálkových tras EuroVelo s pořadovým číslem 13. „Chceme, aby stezka fungovala jako živé muzeum a memento připomínající čtyřicet let komunistické diktatury a zároveň aby se z ní stal prvotřídní cykloturistický produkt založený na spolupráci mezi partnery po obou stranách hranice,“ říká viceprezident Evropské cyklistické federace Daniel Mourek.

Příští, jubilejní desátý, ročník mezinárodní cyklojízdy se zaměří na dolnorakouskou zemskou výstavu, která se pod názvem „Chléb a víno“ uskuteční od dubna do listopadu 2013 v Poysdorfu a Asparnu, ale i v Mikulově.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun na 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.

Greenways jsou trasy, komunikace nebo přírodní koridory, využívané v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Přinášejí užitek v oblasti ochrany přírody a kulturního dědictví, zlepšují možnosti pro dopravu, rekreaci a turistiku, jsou výzvou k zdravějšímu životnímu stylu a udržitelnému využívání místních zdrojů. Greenways vedou občany, zastupitele, úřady a podnikatele ke společnému plánování a zlepšování života v jejich obci a komunitě. Program Greenways Nadace Partnerství je koordinátorem například Greenways Praha-Vídeň, Greenways Krakow-Morava-Vídeň či Moravských vinařských stezek.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz