Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Manželé Divišovi obdrželi ocenění za soužití s netopýry

30. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/Česká společnost pro ochranu netopýrů]

Již třetím rokem se v domku Divišových na Karlovarsku na léto shromažďují netopýři. Když se pan Diviš pustil do opravy dřevěného obložení u oken, netušil, že částečným odkrytím prken umožní vznik luxusního bydlení pro netopýry severní! Za to nyní obdržel od České společnosti pro ochranu netopýrů poděkování v podobě památeční plakety a certifikátu Náš soused je netopýr.

Netopýři ve většině lidí vzbuzují nedůvěru a obavy. Tyto pocity však většinou pochází z neznalosti. „Netopýři nám vůbec nevadí a především jsou dobrými pomocníky při boji proti obtížnému hmyzu,“ říká p. Diviš. Liché jsou také obavy z přenosu nemocí. V České republice zatím nebyl prokázán jediný přenos nemoci z netopýra na člověka. Jejich trus je navíc velice kvalitním hnojivem, které uvítá každý zahradník. „Všechny druhy netopýrů u nás jsou chráněny zákonem, a proto je zakázáno je zabíjet nebo jejich letní kolonie likvidovat,“ doplňuje Mgr. Pavla Tájková ze Správy CHKO Slavkovský les.

Manželé Divišovi z Teplé na Karlovarsku se mohou pyšnit navíc i vzácností druhu, který se u nich zabydlel. Jedná se totiž o netopýra severního a to rovnou o jeho doposud nejpočetnější známou kolonii v ČR. Vloni v létě zde bylo napočítáno 96 samic! Letní netopýří kolonie jsou tvořeny samicemi, které tu v bezpečí rodí a odchovávají svá mláďata. Každá samice rodí jen jedno mládě, dvojčata jsou výjimkou. Když mláďata koncem léta dospějí, netopýři pak tyto úkryty většinou opouštějí.

Ne každý však ponechá netopýrům příležitost se do svého úkrytu opět další léto vrátit. Kvůli úbytku přirozených dutin ale i silné vlně zateplování fasád, však nyní netopýři trpí nedostatkem úkrytů. Proto Česká společnost pro ochranu netopýrů lidem, kteří na své nemovitosti přítomnost netopýrů tolerují, uděluje jako poděkování certifikát a památeční plaketu Náš soused je netopýr. „Zároveň se snažíme prezentovat tyto pozitivní příklady jako inspiraci pro ostatní a jako doklad toho, že soužití s netopýry v jednom domě není problém, jak se řada lidí často zbytečně obává,“ vysvětluje koordinátorka projektu, Petra Schnitzerová. Akce je součástí rozsáhlejšího projektu podpořeného Nadací Partnerství, MŽP a SFŽP ČR. Zapojit se do ní může každý, kdo ve svém domě netopýří úkryt má, anebo ho pro netopýry nově vytvoří. Více informací lze najít na internetových stránkách www.sousednetopyr.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz