Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čtyři stovky lidí budou debatovat o osudu Šumavy. Začnou v Lucerně

4. 6. 2012 - PRAHA [Zelený kruh/Econnect]

Zbrusu nový dokument o loňské blokádě u Ptačího potoka na Šumavě shlédne dnes 4. června v plném kinosále pražské Lucerny náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Kromě něj přijdou také zástupci vědců, ochranářů, občanských iniciativ a na 400 již registrovaných diváků. Po premiéře proběhne panelová diskuze, v níž kromě náměstka Tesaře vystoupí také vědci Bedřich Moldan a Pavel Kindlmann, čtveřici doplní mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. Tématem bude zejména připravovaný zákon, který může vážně ohrozit status národního parku a ochranu vzácné přírody na Šumavě. Další veřejná projekce s debatou se uskuteční v rámci Dokumentárních pondělí kina Světozor 23. července.

Přijměte prosím srdečné pozvání autora na premiéru filmu a následnou debatu. Promítání začne v pondělí 4. června v 19 hodin v kině Lucerna na Václavském náměstí v Praze. V 21 hodin začíná diskuze v salónku Cafe Therapy, kde bude dostatek prostoru pro konkrétní otázky na vystupující vědce, účastníky panelu nebo tvůrce filmu. Pro rezervaci VIP vstupenky zdarma prosím navštivte stránku www.nalezeninaztracenem.cz, kde naleznete stručný registrační formulář. Účast na akci dodnes jeho prostřednictvím potvrdilo 402 lidí.

Dokument mimo jiné ukazuje, kdo byli účastníci blokády. Značná část z nich má přírodovědné vzdělání a ve filmu představí své názory a důvody, proč chránili stromy u Ptačího potoka vlastním tělem. Autor filmu je pak konfrontuje s názory vědců a místních lidí. Po premiéře se na film mohou těšit studenti na středních i vysokých školách, jimž je autoři nabídnou k projekcím zdarma. Více se o něm můžete dozvědět zde. K přetisknutí rovněž nabízíme exkluzivní rozhovory s protagonisty filmu.

Přesune se diskuse od Ptačího potoka do Parlamentu? Vyřeší připravený zákon problémy šumavského národního parku tak, aby nemuseli lidé, kterým záleží na vzácné přírodě, opakovat blokády? Ministr Chalupa plánuje výrazně omezit rozsah území, jež bylo ponecháno přírodě a otevřít národní park developerům. Exemplární je pak případ lanovky na Hraničník, která má protínat jedny z nejcennějších a evropsky chráněných míst parku. Cílem panelové debaty je hledat na tyto palčivé otázky uspokojivé odpovědi.

„Blokáda nezákonného kácení v nejcennějších částech Šumavy je krajním řešením, které není příjemné nikomu. Ukázalo se ale, že je to jediná možnost v případě, kdy i přes měsíce věcných diskusí Mánek, Stráský a Chalupa přikročili k nesmyslnému a nelegálnímu kácení. Věřím, že letos budu moci jet na Šumavu jen jako turista, který si váží divočiny.“

„Ministr Chalupa se staví do role vyjednavače kompromisu mezi dvěma skupinami odborníků s rozdílným názorem. Teprve díky natáčení jsem si uvědomil, že skuteční odborníci se mezi sebou ale shodují. Ministr tak ve skutečnosti vyjednává kompromis skutečných vědců s pěstiteli smrkových plantáží a developery. Taková by ale jeho role být neměla.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz