Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chalupův fond navzdory slibům odmítá přispět projektům, jež lidem usnadní třídění odpadků

17. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Fond, který řídí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, odmítá přispívat na projekty, jež by domácnostem usnadnily třídění odpadků. Hnutí DUHA proto napsalo ředitelce fondu dopis, kde žádá, aby změnila pravidla financování. Platný vládní plán nakládání s odpady přitom výslovně říká, že právě tyto projekty budou hlavní prioritou státního financování v odpadech. Snadnější třídění odpadu má umožnit, aby recyklace také v Česku postupně stoupla alespoň na úroveň, na které před deseti lety bylo Německo, tedy ze současných 24 na 50 %.

Takzvaný pytlový sběr, přitom patří mezi nejlevnější a nejjednodušší způsoby, jak recyklaci zvýšit. Místo podpory ale hází ministr Chalupa podobným opatřením klacky pod nohy. Na rozdíl o extrémně drahých megaspaloven nemohou dosáhnout na dotace. Ministerstvo totiž nastavilo taková pravidla, že o příspěvek není možné žádat ani na samotné pytle, ani na vozidlo, které je odváží. Jiné náklady však pytlový systém v podstatě nemá. Obce a kraje jsou tedy namísto zavádění snadných, levných a účinných systémů pobízeny k opaku.

Jak snadno takový systém zvýší recyklaci přitom vyzkoušeli například loni v Hradci Králové. Ve třech městských částech lidé dostali nádoby na třídění přímo k domu, a nemuseli tak chodit k barevným kontejnerům stovky metrů daleko. Díky tomu vzrostlo množství vytříděných plastů až o 150 %. V Novém Boru se zase se během jednoho roku pětinásobně zvýšily příjmy obce z vytříděných plastů.

Evropské dotace by měly sloužit k zavádění snadných a účinných systémů snižujících množství odpadů a zlepšujících recyklační služby pro domácnosti a nikoli ke stavbě megaspaloven ničících cenné suroviny. Hnutí DUHA dále navrhuje, aby ministr životního prostředí Chalupa na podporu třídění odpadů zavedl takzvanou recyklační slevu: obce, které produkují málo odpadu, budou mít nižší poplatky za skládkování. Sleva by motivovala radnice, aby domácnostem usnadnily třídění – takže třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné.

Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady v Hnutí DUHA, řekl: „Evropské dotace by měly sloužit ke snižování množství odpadů a zlepšování recyklačních služeb pro domácnosti, nikoli k výstavbě spaloven, které zničí spoustu cenných a recyklovatelných surovin.“

„Ministr Chalupa by měl do nového zákona o odpadech zařadit takzvanou recyklační slevu – obce, které hodně recyklují, by měly menší sazbu poplatků za skládkování odpadů. Recyklační sleva bude obce motivovat a pomůže vytvořit takový systém, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 5. 2012

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz