Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dokument Martina Marečka Pod sluncem tma zvítězil na mezinárodním festivalu v moldavském Kišiněvě

16. 5. 2012 - PRAHA [Econnect]

Dokument Martina Marečka Pod sluncem tma zvítězil na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Cronograf v hlavním městě Moldávie Kišiněvě (10. – 15. května). Pětičlenná odborná porota jej vybrala z konkurence dalších šestnácti soutěžních snímků z Rumunska, Ruska, Francie, Běloruska, Rakouska, Německa, Ukrajiny, Maďarska, USA, Velké Británie, Španělska, Srbska, Izraele a Polska. Martin Mareček tak rozšířil sbírku svých ocenění za Pod sluncem tma, která zahrnuje například Nejlepší dokument roku 2011 na MFDF v Jihlavě, Cenu české filmové kritiky, Českého lva a cenu Asociace českých filmových klubů na festivalu Finále v Plzni. Zároveň oslavil 10.000. diváka v tuzemských kinech.

Dalším významným festivalem, který snímek čeká, je Filmový festival Krakov, který v tomto městě proběhne od 28. května do 3. června. Na přelomu května a června bude také Pod sluncem tma zařazeno do přehlídky environmentálních filmů pořádaných Filmovou společností při Lincolnově centru v New Yorku. „Pod sluncem tma sice pomalinku mizí z klasických kin, ale mám dojem, že jeho život teprve pořádně začíná. Vedle zahraničního zájmu mě nejvíc těší, že se stále ozývají zájemci o klubové promítání a Tomáš i Milan jezdí po debatách. Film dokonce inspiroval jeden vzdělávací projekt v Ghaně a chystají se jeho africké projekce,“ říká Martin Mareček.

Film o dvou českých rozvojových expertech, kteří se vracejí do odlehlé zambijské osady na revizi provedené elektrifikace, byl promítán na festivalech v Karlových Varech, v Mexiku, Vídni, Seville, Bratislavě a Denveru. Obrovský divácký úspěch zaznamenal na festivalu Jeden svět, nejen v Praze, ale i ve všech regionech. Pod sluncem tma vznikl v produkci Hypermarket Film Víta Klusáka a Filipa Remundy, který stojí i za dalšími ceněnými dokumentárními snímky jako Český sen, Český mír nebo Vše dobro světa a Nošovic. Posledně jmenovaný se film se zúčastnil také mnoha festivalů, naposledy v ukrajinském Kyjevě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 4. 2023

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz