Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Petici proti kožešinám už podepsalo přes 7 000 lidí

16. 5. 2012 - http://www.svobodazvirat.cz [Econnect/Svoboda zvířat]

Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice, kterou spustilo občanské sdružení Svoboda zvířat, již podepsalo více než 7 300 občanů. Vyjádřili tak přání, aby se Česká republika připojila k ostatním evropským zemím, v nichž je chov a zabíjení zvířat za účelem získání kožešiny zcela zakázán.

"Sběr podpisů pod tuto petici jsme zahájili koncem roku 2010 poté, co jsme zveřejnili záběry ukazující utrpení tzv. kožešinových zvířat na českých farmách. Nejen z reakcí lidí, ale i z výzkumu veřejného mínění a podpory
petice, jasně vyplývá, že Češi s tímto krutým průmyslem nesouhlasí," komentuje Lucie Moravcová ze Svobody zvířat, koordinátorka kampaně Proti srsti, jejímž cílem je snížit prodejnost pravých kožešin a prosazení zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. "Navíc dle oficiálních dat úřadů je jasné, že kožešinové farmy v ČR pomalu zanikají. Jejich počet se rok od roku snižuje. Nepříznivá ekonomická situace na farmě však může znamenat zhoršenou kvalitu péče o zvířata, nelze tedy čekat, až chovy samy vymizí," dodává Moravcová.

Mnohé evropské země již zákaz chovu těchto zvířat přijaly (např. Velká Británie, Rakousko, Chorvatsko), případně chovy velmi striktně omezily (např. Švýcarsko). "Tento trend sledujeme v Evropě již několik let. Například koncem roku 2011 v sousedním Německu nabyla účinnosti část zákona zpřísňující standardy pro chov kožešinových zvířat," vysvětluje Moravcová. Tato legislativa zde byla přijata v roce 2006 s několika přechodnými obdobími. Do konce loňského roku museli chovatelé zvířatům zajistit větší klece. Pro lišky je například stanovena minimální velikost klece 12m2, pro norky pak 3m2. Poslední zpřísnění nabudou účinnosti v roce 2016 (zahrnují například povinnost poskytnout norkům vodní nádrž na plavání apod.). "Za takovýchto podmínek samozřejmě farmy v Německu zanikají, zvířata se totiž nevyplatí chovat. Nicméně méně přísné standardy chovu, tak jak je tomu například u nás, s sebou nesou automaticky utrpení zvířat. Nelze v nich totiž zajistit uspokojení základních etologických či dalších potřeb chovaných zvířat," doplňuje Moravcová.

Sebrané podpisy se občanské sdružení Svoboda zvířat chystá předat poslancům Parlamentu ČR, případně ministru zemědělství. "Zákaz chovu kožešinových zvířat jsme se snažili prosadit již při současném projednávání Zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zájem kompetentních osob z vlády či poslanecké sněmovny však bohužel zatím není příliš velký. I v tomto směru má petice pomoci," uzavírá Moravcová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz