Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Petici za zachování zákazu testování kosmetiky na zvířatech podepsalo již téměř 8000 lidí

6. 5. 2005 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Již přes 7 900 lidí nesouhlasí s nesmyslným návrhem vlády, který má u nás opět umožnit testování kosmetiky na zvířatech. Obnovení testování je součástí novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která je nyní v poslanecké sněmovně a poslanci by o ní mohli rozhodnout již ve středu. Zákaz pokusů na zvířatech pro kosmetické účely přitom vstoupil v Česku v platnost před necelým rokem. Svůj nesouhlas lidé vyjádřili podpisem pod petici za zachování zákazu testování kosmetiky na zvířatech, kterou organizuje Svoboda zvířat. Podpisy pod petici se sbírají až do pondělního večera, tedy do 9. 5.

Zákaz testování kosmetických látek a přípravků v ČR umožnila novela zákona na ochranu zvířat č. 246/1992 v roce 2004. Zákaz je obsažen v § 15 odst. 6. Ani v roce 2003 však podle dostupných zdrojů v Česku nebyla zvířata k testování kosmetických přípravků využívána. Podobná úprava byla přijata například v Německu, Nizozemí a Velké Británii.

Novelu Zákona o veřejném zdraví, která mění i dotyčný odstavec v zákoně na ochranu zvířat, předložilo Ministerstvo zdravotnictví (MZd) již koncem loňského roku. Zákaz pokusů na zvířatech pro účely testování kosmetických látek a přípravků zde má být nahrazen zmocněním pro udělování výjimek. Ministerstvo mimo jiné argumentuje, že zákaz testovat kosmetické látky na zvířatech je nebezpečí pro lidské zdraví a jde nad rámec legislativy EU.

Celoevropský zákaz testovat kosmetiku – finální výrobky i ingredience, ze kterých se výrobky skládají - by měl platit od roku 2009. Zákaz testovat finální výrobky platí již od loňského září (na základě Směrnice 2003/15/ES). Pro tři skupiny pokusů je a bude až do roku 2013 možné udělit výjimky (toxicita po opakované dávce, toxicita pro reprodukci a toxikokinetika). Po roce 2013 pak by měl platit zákaz i pro tyto testy.

Ze směrnice 2003/15/ES vychází i MZd, ale aplikuje ji značně nepřesně. MZd argumentuje, že musí českou legislativu harmonizovat s právem EU. Současný Zákon na ochranu zvířat však v tomto bodě v souladu s evropskou legislativou je, dokonce je o něco přísnější. Tak jako ostatní členské země má totiž ČR právo přijmout přísnější právní normy v oblasti ochrany zvířat, než jsou platné v EU.

Svoboda zvířat také upozorňuje, že skutečnost, že nesmějí v ČR testovat kosmetiku na zvířatech, může být pro firmy spíše výhodou. „Spotřebitelé jsou a do budoucna budou stále citlivěji vnímat zacházení se zvířaty. Navíc budou moci tyto společnosti takovou skutečnost uvést na obalu výrobku, což činí jejich výrobky lépe uplatnitelné na celosvětovém trhu,“ říká Tomáš Popp ze Svobody zvířat.

„Tolerance k pokusům na zvířatech se stále snižuje a oblast kosmetiky je vnímána jako obzvláště problematická. Navíc je testování kosmetiky pomocí alternativních metod levnější a zpravidla přesnější. Jen v Evropě najdeme několik desítek firem, které své výrobky na zvířatech netestují a nepředstavuje to pro ně žádný vážný problém ani z hlediska konkurenceschopnosti, ani z hlediska bezpečnosti jejich výrobků,“ vyvstěluje Popp.

Návrh MZd je podle nevládních organizací eticky i vědecky neobhajitelný. Požadavkem Svobody zvířat i petice je, aby zákaz testovat kosmetiku a její složky byl zachován v původním znění, které je součástí Zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Na úterý 10.5. odpoledne plánuje Svoboda zvířat předat podpisy ve sněmovně poslankyni Vlastě Parkanové - která před rokem zákaz testování kosmetických výrobků a látek prosadila do zákona na ochranu zvířat. Dodatečné předání dalších podpisů parlamentu pak ještě proběhne ve středu před hlasováním.

Petici je tedy možné podepsat a posílat do pondělka 9.5. nejpozději však do úterního večera na adresu Svobody zvířat Praha případně tam petice doručit osobně. Lidé z Prahy mají také možnost v pondělí 9.5. donést poslední podpisy mezi 19. a 20. hodinou na nám. Míru ke stánku Svobody zvířat. Podrobnější informace i petiční archy ke stažení najdete na www.svobodazvirat.cz.

Informace o pokusech na zvířatech a jejich alternativách najdete na stránce www.pokusynazviratech.cz.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 12. 2006
17. 9. 2009

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz