Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země: Dálnice D8 mohla být za stejnou cenu dříve

9. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/Děti Země]

Stavební firmy mají dnes zahájit výstavbu zbývajících 4,8 km trasy dálnice D8 přes České středohoří s termínem jejího dokončení za 2,5 roku na konci roku 2014. Částečně se tak opakuje stav z listopadu 2007, kdy se výstavba dálnice délky 16,4 km zahájila a měla být hotová za tři roky na konci roku 2010. Šlo však o nesplnitelný cíl, přestože se o něj úředníci svým porušováním zákonů a snaze ignorovat požadavky veřejnosti snažili. Dnes je ovšem situace rozdílná, neboť po zrušení územního rozhodnutí v červnu 2010 byla chybějící čtyři územní a stavební rozhodnutí vydána s větší pečlivostí.

„Jakmile byl v září 2010 odvolán tehdejší generální ředitel ŘSD ČR Alfred Brunclík, tak konečně začalo Ministerstvo dopravy a investor s námi jednat a naše připomínky k D8 byly pečlivě řešeny, takže současné vedení investora v čele s René Porubou dokázalo získat poslední rozhodnutí o půl roku dříve, než jsem ve své analýze pro ministra dopravy tehdy předpokládal,“ vysvětluje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Podle něho přitom stačilo, aby Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ministerstvo životního prostředí od počátku přípravy v 90. letech minulého století postupovaly podle zákona s ohledem na cenný krajinný ráz a přírodu Středohoří a za účasti veřejnosti, která navrhovala transparentně posoudit i varianty s tunely. Trasa dálnice však byla v dubnu 1995 vybrána bez občanů, jak také v roce 2003 potvrdil ombudsman a v únoru 2012 i soud.

Patrik také připomíná, že v březnu 2005 zastupitelé Ústeckého kraje pod vedením hejtmana Jiří Šulce (ODS) zmařili poslední šanci na kompromis v podobě výstavby tunelu Kubačka délky 3,44 km ve střední části dálnice, místo dvou kratších tunelů a estakád a velkých násypů, neboť zamítli změnu územního plánu.

„Podle tehdejších našich propočtů by dálnice s dlouhým tunelem mohla být hotova kolem roku 2012, kdežto bývalý ředitel pražského ŘSD ČR Alois Lichnovský tvrdil, že to bude až v roce 2014. Současně zastupitelům nasliboval, že schválená trasa dálnice bude hotová už v roce 2008, kdežto my jsme bohužel s naším přesnějším odhadem, rok 2013, neuspěli,“ vzpomíná dále Patrik, kterému další vývoj dal opět za pravdu.

Projektanti z Pragoprojektu v roce 2005 dokonce také tvrdili, že tunel Kubačka bude příliš drahý, neboť uvažovali s cenou 2,3 mld. Kč/km. Děti Země naopak oponovaly s cenou 1,3 mld. Kč/km. Podle normativu Fakulty dopravní ČVUT z roku 2007 má hloubený dálniční tunel stát kolem 1,6 mld. Kč/km. Projektanti tak svůj odhad nadhodnotili o 43 procent, kdežto aktivisté ho podhodnotili o 20 procent. Nicméně byly přesnější.

V roce 2005 se předpokládalo, že dálnice D8 bude stát 7,5 mld. Kč, v roce 2007 byly náklady „vysoutěženy“ na 10 mld. Kč a nyní se v rozpočtu SFDI na rok 2012 uvádí cena 15,7 mld. Kč, tj. 2x více, než před sedmi lety.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz