Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Petiční výbor za léčebné konopí podporuje legislativní návrh za zpřístupnění konopí v ČR

4. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/Léčebné konopí]

Petiční výbor za léčebné konopí vyjadřuje podporu legislativnímu návrhu za zpřístupnění léčebného konopí v České republice, který bude dnes, 4. května 2012 předložen k 1. čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, a vyzývá k jeho podpoře ze strany veřejnosti a politické reprezentace.

Nadstranická poslanecká iniciativa předložila návrh novelizace zákona o návykových látkách, který vypracovala expertní pracovní skupina zaštítěná premiérem vlády České republiky Petrem Nečasem a na zadání paní Miroslavy Němcové. Návrh je ke stažení na stránce Poslanecké sněmovny parlamentu ČR.

Petiční výbor za léčebné konopí se plně staví za tento návrh, respektive za výstupy pracovní skupiny, která podrobně analyzovala modely poskytování léčebného konopí ve světě a na jejich základě navrhla nejefektivnější možné řešení, které je v souladu s mezinárodními úmluvami, medicinskou praxí i protidrogovou politikou:
(i) jednotná úmluva OSN o omamných a psychotropních látkách zavazuje její signatáře k tomu, aby v případě pěstování konopí pro léčebné účely zřídili organizaci („agenturu“), která bude vykupovat veškerý objem takto vypěstovaného konopí;
(ii) moderní medicína požaduje standardizované (rostlinné) léčivo a indikaci léčiva i formy užití lékařem a ve shodě s přáním pacienta;
(iii) drogová politika požaduje zamezení úniku tohoto konopí na černý trh.

Podaří-li se změny schválit nadpoloviční většinou poslanců a senátorů a zákon podepíše prezident ČR, dospěje Česká republika k legální dostupnosti léčby konopím s vysokým obsahem kanabinoidů pro nemocné, jež je obvyklá v řadě jiných vyspělých zemí. V této souvislosti petiční výbor apeluje na to, aby zpřístupněná léčba byla pro pacienty dostupná cenově i místně a podporuje její úhradu ze systému veřejného zdravotního pojištění. Samotná úhrada nemusí představovat významné zatížení účtu zdravotního pojištění, a to s ohledem na v zahraničí dokumentovanou praxi snížení spotřeby jiných léčiv. Petiční výbor současně považuje v souladu s navrženými
legislativnímu změnami za důležité umožnit nejen dovoz léčebného konopí ze zahraničí, ale současně i pěstování léčebného konopí v České republice domácími subjekty, což prokazatelně vytvoří konkurenční tlak na významné snížení ceny léčebného konopí pro náš zdravotnický systém a pro samotné pacienty.

Petiční výbor chce při této příležitosti požádat všechny, kteří podporují změny s cílem zákonně regulovanou léčbu konopím pro nemocné zpřístupnit, aby nepolevovali ve své podpoře petici za léčebné konopí a v úsilí o získávání nových podpisů. Byl to veřejný tlak podporovatelů petice, jenž odstartoval probíhající proces, a bude to právě pokračování a stupňování tohoto tlaku, jež bude hrát klíčovou roli při politickém prosazování potřebných legislativních změn.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz