Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Členové parlamentů čtyř desítek zemí volají po Blízkém východě bez zbraní hromadného ničení

4. 5. 2012 - VÍDEŇ [Econnect/Svět bez válek]

270 členů parlamentů ze 42 zemí vydalo společné prohlášení na podporu vytvoření zóny bez jaderných zbraní a dalších zbraní hromadného ničení na Blízkém východě. Prohlášení, k němuž se připojilo i sedm českých zastupitelů, bylo představeno na zasedání Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) ve Vídni.

Společné prohlášení, v němž členové parlamentů volají po vytvoření zóny, vzešlo z iniciativy mezinárodní sítě Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament (PNND). „Mezi signatáři najdete i řadu zastupitelů z blízkovýchodních zemí včetně Izraele,“ uvedla Jana Jedličková, mluvčí organizace Svět bez válek a násilí a koordinátorka PNND pro Českou republiku.

K výzvě se připojilo i několik českých zastupitelů napříč politickým spektrem – poslanci Rudolf Chlad, Jiří Koskuba, Ivana Levá, Hana Orgoníková, Ladislav Velebný, Renáta Witoszová a také místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která je členkou PNND a problematikou jaderného odzbrojení se dlouhodobě zabývá.

Vytvořit zónu bez zbraní hromadného ničení na Blízkém východě je jedním z konkrétních kroků, které byly naplánovány na poslední hodnotící konferenci Smlouvy o nešíření jaderných zbraní v květnu 2010. Ještě v letošním roce by se proto měla uskutečnit konference, která přivede všechny země blízkovýchodního regionu k jednacímu stolu. To je také jedním z často skloňovaných témat právě probíhajícího zasedání přípravného výboru NPT ve Vídni. „Vzhledem k vyhrocené situaci kolem íránského jaderného programu všichni napjatě očekávají, zda se konferenci vůbec podaří svolat,“ uvedla Jedličková, která je na vídeňském přípravném výboru přítomná společně se zástupci dalších nevládních organizací.

„V tomto okamžiku je zásadní, aby mezinárodní společenství dalo jasně najevo své pevné přesvědčení o tom, že vytvoření zóny bez ZHN na Blízkém východě je plnohodnotnou, reálnou a udržitelnou cestou, jak obnovit
bezpečnost v problémovém regionu. Slova podpory z různých sfér společnosti přispívají k vytvoření atmosféry, v níž si blízkovýchodní státy nebudou moci dovolit ke společnému stolu nezasednout,“ dodala Jedličková.

Konference k vytvoření zóny bez ZHN na Blízkém východě by se měla uskutečnit koncem letošního roku v Helsinkách. Podle posledních informací zatím žádný z blízkovýchodních států účast neodmítl.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz