Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nábřeží Svitavy – mladí architekti tvoří, Blanenští fotí a děti ztvárňují svoje vize

18. 4. 2012 - BLANSKO [Econnect/Ekologický institut Veronica]

Studentům architektonických škol byly předány výsledky ankety. Anketu ke třem lokalitám v Blansku vyplnilo 150 obyvatel. Těm nejvíce chybí lavičky, odpadkové koše, osvětlení, ale také odstínění nábřeží zelení od rušných ulic Svitavská a Poříčí, dokončení in-line stezek do podoby okruhu, ohniště, molo, letní kavárna a mnohé další. I když samotnou podobu nábřeží mají nyní v rukou studenti architektury, role Blanenských nekončí. V červnu vyberou vítězný studentský architektonický návrh. Navíc blanenské děti a studenti nyní pilují vlastní návrhy nábřeží pro výtvarnou soutěž Galerie města Blanska. Všechny věkové kategorie blanenských obyvatel mohou Svitavu a život kolem ní fotit a zachytit ji v různých ročních obdobích. Nejlepší snímky ocení opět Galerie města Blanska.

Anketa navazovala na březnové setkání Jaké chcete nábřeží v Blansku? a byla určena zejména těm, kteří se setkání nezúčastnili, ale přesto si nechtěli nechat ujít příležitost vyjádřit svůj názor k nábřeží. Anketa se soustředila na všechny tři lokality, které budou studenti a studentky architektury zpracovávat. Výsledky ankety se částečně kryly s podněty, které obyvatelé prezentovali přímo na setkání, ale v anketě se objevily i nové nápady, např. umístění znaků partnerských měst Blanska.

Výsledky ankety: V první lokalitě – Městském sadu a v okolí Ježkova mostu – by lidé po lavičkách nejvíce uvítali molo nad řekou, letní kavárnu a místo pro pikniky. Nejvíce vadil nepořádek, neosvětlenost, neutěšenost místa a pohyb nedůvěryhodných osob. Chyběly naopak prolézačky pro děti, větší odstínění zelení od silnice a nevzhledného nákupního centra a benzínové stanice. Zajímavými návrhy byl stánek se zmrzlinou, místo pro petanque nebo značka povodňové hladiny z roku 1997. V druhé lokalitě – tedy na břehu mezi blanenskou vlakovou zastávkou a lávkou ke koupališti nejvíce vadí vedle absence laviček, odpadkových koších a osvětlení také nevzhlednost prostoru za úřadem práce a lávka ke koupališti, která není bezbariérová. Nejvíce vítanými objekty ve třetí lokalitě – tedy v okolí Salmova jezu („splavu“) v severní části Sportovního ostrova Ludvíka Daňka se stalo po lavičkách oficiální veřejné ohniště a místa pro pikniky. Zde nejvíce vadí nedokončenost stezky do tvaru oválu, současná neutěšenost místa a špatný přístup bez přechodu směrem od učiliště a sídliště Zborovce. Kompletní výsledky ankety jsou dostupné na www.veronica.cz/svitava

Studenti architektonických škol nyní už mají všechny podklady pro tvorbu svých návrhů - výsledky ankety, zápis z diskuse i návštěvu lokalit, kterou absolvovali jak s místními obyvateli, tak mnozí i v rámci třídenního workshopu. Na návrhy mladých architektů se Blanenští mohou těšit koncem května. Z návrhů vybere odborná porota kvalitní projekty, o výsledných projektech nábřeží však rozhodnou Blanenští v červnové anketě.

Dění u Svitavy však neutichá. Nyní rozvíjí svoje vize blanenského nábřeží děti blanenských základních a studenti středních škol. Jejich výkresy se pochlubí v květnu Galerie města Blanska, která tuto soutěž vyhlašuje. Společně se studenty a dětmi jsou zváni i dospělí obyvatelé Blanska k fotografickému zachycení Svitavy a jejího života s lidmi, poetiky i přírody a živočichů na ní navázaných. Fotografická soutěž rovněž vyhlašovaná Galerií města Blanska má uzávěrku až v březnu 2013. Blanenští mají tedy možnost zachytit řeku i v ročních proměnách. Více o soutěžích je na www.galerie.blansko.cz/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz