Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český západ pomáhá lidem ze sociálně vyloučených lokalit s návratem na trh práce

25. 4. 2012 - PLZEŇ [Econnect/Český západ]

Během dubna prošlo pět mužů ze sociálně vyloučené lokality v Dobré Vodě u Toužimi týdenním rekvalifikačním kurzem Obsluha řetězových pil a křovinořezů. Bezplatnou rekvalifikaci, která reaguje na místní nabídku pracovních míst, zprostředkovala nezisková organizace Český západ. Ta působí i v dalších podobných lokalitách na Toužimsku a Tepelsku, kde lidem pomáhá řešit problémy zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení či zdravotní péče. Kurz, který probíhal v rámci projektu „Návrat do práce – návrat do společnosti“, má přispět ke snížení nezaměstnanosti v regionu.

„Rekvalifikační kurz byl zajímavý, ale velmi náročný. Pracovali jsme celý den v terénu. Střídala se práce s křovinořezem a motorovou pilou. Učili jsme se postupy pro bezpečné zpracování dřeva, ale také jak pečovat o motorovou pilu, jak ji čistit a brousit řetězy,“ popisuje průběh kurzu Tomáš Kolena, asistent zaměstnávání v Českém západu. „Součástí kurzu byla samozřejmě i teoretická část. Celý kurz byl v pátek zakončen závěrečnou zkouškou z bezpečnosti práce a údržby nástrojů, kterou jsme složili všichni,“ uzavírá Tomáš Kolena. Muži nyní mohou najít uplatnění při údržbě zeleně, odstraňování náletových dřevin nebo prořezávkách stromů. Kurz probíhal v Nových Hamrech a zajišťovala ho Lesní škola Petr a Petr.

Kromě tohoto kurzu organizuje Český západ pro obyvatele sociálně vyloučených lokalit i další rekvalifikační kurzy, např. v oboru dřevorubec nebo šička. Při jejich plánování je brán zřetel na místní nabídku pracovních míst. Český západ pořádá i motivační a aktivizační kurzy pro dlouhodobě nezaměstnané, zájemcům nabízí pracovní poradenství, možnost doplnění si základního vzdělání, ale také šest nových pracovních míst. Všechny tyto aktivity jsou součástí projektu „Návrat do práce - návrat do společnosti“ a jsou plánovány s ohledem na možnosti a zkušenosti lidí, kterým jsou nabízeny.

Občanské sdružení Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Zde poskytuje sociální služby, nabízí vzdělávání, poradenství při zaměstnávání a právní poradenství, volnočasové programy a zapojuje občany do veřejného života. Pomáhá lidem řešit jejich tíživé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Principem práce Českého západu je, že se snaží nedělat práci za druhé, ale podporuje lidi tak, aby postupně dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a uměli brát své životy do vlastních rukou. Bližší informace najdete na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz nebo v dobročinném obchodě BUŤI v Plzni (www.buti.cz).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz