Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté upozorňují na neprůhledný tendr na výstavbu nové radnice v Praze 8

3. 5. 2012 - PRAHA [Econnect/Naši politici]

Supertendr Prahy 8 za 1,2 miliardy korun vykazuje podle místní opozice i šetření Transparency International řadu nestandardních rysů – obcházení otevřeného výběrového řízení, nekonkrétní zadávací kritéria, podezření na nepovolenou podporu akciové společnosti a další. Zatímco Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje první stížnost, na základě nově zjištěných faktů je pro něj připravován další podnět. Podrobnosti o celém případu představilo občanské sdružení Naši politici.cz ve své nové analýze a videoreportáži „Deset neznámých nad novou radnicí“.

Obří zakázka na výstavbu radnice a komerčního centra na Praze 8 vzbudila pozornost celostátních médií již v září 2010. Tehdy byl miliardový projekt bez širší diskuze prosazen na poslední chvíli před komunálními volbami rozdílem jediného hlasu. Při jeho schvalování se dokonce rozštěpil i zastupitelský klub tehdy vládnoucí ODS. To však zdaleka není jediný rys mohutného projektu, který si zaslouží pozornost veřejnosti. Společně s nezávislými experty napočítali Naši politici.cz deset "neznámých" okolo projektu nové radnice.

Vedení Prahy 8 sloučilo projektování, výstavbu, správu na 20 let i pronájem do jediného obřího supertendru. Radnice tak nevybírala mezi cenově nejvýhodnějšími nabídkami specializovaných firem, ale vším pověřila jedinou společnost. Podle Prahy 8 je vše pro ni tak jednodušší, levnější a rychlejší. Faktor času hraje důležitou roli i v dalších krocích radnice.

Ačkoli měla Praha 8 prokazatelně poměrně přesnou představu, co od projektu požaduje, vyhlásila tendr bez vlastního zadání. To si v tzv. soutěžním dialogu vytvořily samy firmy. Radnice se tím vyhnula otevřenému výběrovému řízení a zvolila méně transparentní typ soutěže určené zákonem pro případy, kdy si zadavatel není schopen pro zvlášť složitý předmět zakázky definovat své vlastní zadání. Takový případ zde ovšem nenastal. Radnice svůj postup hájila údajnou výhodností kvůli komplexností celé zakázky a opět faktorem času. Údiv expertů přitom vzbudil nejen typ soutěže, ale i její nejasná a netransparentní kritéria, která neprozrazují, jak byl vítěz soutěže vybrán.

"Veškeré obtížně pochopitelné kroky radnice mají společného jmenovatele - čas," konstatuje místopředseda sdružení Naši politici Michal Voda. "Ve všech fázích projektu je patrný nápadný spěch radnice na co nejrychlejší prosazení projektu i za cenu nestandardních kroků."

Více informací o problematické smlouvě mezi Prahou 8 a vítězem tendru společností Metrostav Develompent a.s., zpochybňovaných propočtech návratnosti projektu, do nichž Praha 8 započítává i peníze, které bude platit sama sobě, i podstatě nové stížnosti k ÚHOS připravované Transparency International naleznete v nové reportáži na YouTube kanále Naši politici.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz