Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Auto*Mat učí děti a studenty středních škol, jak žít ve městě

24. 4. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Podobu měst určuje stále více doprava. Iniciativa Auto*Mat proto spustila projekt „Udržitelně do školy“. Učí děti, jak žít v současných městech sužovaných přebujelým automobilismem, a pomáhá jim získávat jiné dopravní návyky, než mají jejich rodiče. Netradiční vzdělávání, postavené na zážitkových akcích, již absolvovalo na sedm tisíc žáků základních a studentů středních škol. V rámci výuky debatují o proměnách měst vlivem dopravy, navrhují opatření k bezpečnosti ulic, pořádají cyklojízdy a sledují dokumenty. Program si dosud našel cestu do stovky škol.

„Každý den volíme, zda jet autem, veřejnou dopravou, na kole či vyrazit pěšky. Obyvatelé Česka sahají téměř automaticky po klíčkách od vozu. Výsledkem jsou ucpané ulice, dopravní nehody, znečištěné ovzduší i vyšší výskyt obezity než v západní Evropě,“ vysvětluje manažerka projektu „Udržitelně do školy“ iniciativy Auto*Mat Jana Pírková. „Snažíme se motivovat děti a mladé lidi, aby o svém okolí, životním stylu i dopravních návycích více přemýšleli,“ dodává.

V tomto školním roce doprovázely vzdělávání různé soutěže. Žáci a studenti psali novinové články a fejetony, případně mohli vytvořit fotoromán nebo komix. Celkem se sešlo 50 soutěžních prací. Středoškolákům byla určena také soutěž „Navrhni originální a plně funkční cyklostojan“. Děti z prvního stupně základních škol sbíraly „zelené kilometry“ ujeté do škol ekologickou dopravou – celkem jich nasbíraly 28 732. Auto*Mat dnes vyhlásil vítěze jednotlivých kategorií.

Základní škola Miroslava Tyrše v Děčíně se výchově dětí k udržitelné mobilitě věnuje již tři roky. Její žáci počítají, kolik projede kolem školy aut, hledají nejvhodnější cestu do školy, podle map srovnávají dnešní hustotu provozu s minulostí, učí se popsat jízdní kolo v angličtině, navrhují dopravní značky či zjišťují, jak doprava ovlivňuje každodenní život. Vyvrcholením školního roku je cyklojízda, jíž se loni účastnilo 110 žáků a sami si k ní navrhli plakáty. Při rekonstrukci dvora instalovala škola stojany, díky nimž mohou děti na výuku dojíždět na bicyklu.

„Projekt obohacuje výuku a pomáhá uvědomovat si ekologii dopravy nejen žákům, ale i pedagogům,“ hodnotí spolupráci s iniciativou Auto*Mat ředitel Tyršovy základní školy v Děčíně Jiří Brouček. Zapojení školy do projektu však mělo i praktické výsledky. „Podařilo se nám upozornit na nedostatek cyklostezek a přetížení automobilové dopravy. Akce uspořádané během roku přesáhly rozměr školy a setkaly se s pozitivním ohlasem veřejnosti,“ řekl ředitel Brouček.

Letos se k projektu „Udržitelně do školy“ připojila také Tyršova základní a mateřská škola v Praze 5 - Jinonicích a uspořádala celoškolní projektový den. „Chtěli jsme dětem ukázat, že v okolí školy se dá jezdit na dvou kolech. První až čtvrté třídy jely na koloběžkách po Jinonicích, druhý stupeň a páté třídy na kole do Stodůlek a zpět. Jsme moc rádi, že se do cyklojízd zapojili i rodiče žáků,“ popsala netradiční výuku koordinátorka ekologické výchovy Irena Chlebounová.

V rámci unikátního projektu vyškolil Auto*Mat desítky pedagogů škol po celé republice a nabídl jim padesát vzdělávacích aktivit zaměřených na udržitelnou mobilitu. Školy mohou aktivity začlenit to běžné výuky, uspořádat celodenní pásmo nebo si vybrat některou ze zážitkových akcí.

Namísto klasického sezení v lavicích a poslouchání pedagogů nabízí projekt „Udržitelně do školy“ akci. Žáci a studenti organizují debaty o tom, jak doprava proměňuje města, navrhují opatření ke zlepšení podmínek pro chodce a cyklisty a k větší bezpečnosti ulic a organizují cyklistický šestiboj nebo školní cyklojízdy. Těch proběhlo již šestnáct a zúčastnilo se jich na patnáct set dětí. Projekt probíhá od roku 2009 pod záštitou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a za podpory Státního fondu pro životní prostředí ČR, ministerstva životního prostředí a pražského magistrátu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz