Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Polibte se pod rozkvetlým stromem a pomozte sázet další

24. 4. 2012 - BRNO [Econnect/Nadace Partnerství]

Políbení na prvního máje pod rozkvetlým stromem zamilovaní považují za tradiční vyjádření lásky. Ať už se jedná o třešeň, jabloň nebo jiný kvetoucí strom, pusa prý ženě nebo dívce zaručí, že neuschne a bude krásná a přitažlivá. V letošním roce mohou díky charitativní kampani Nadace Partnerství páry při prvomájovém polibku myslet také na samotné stromy. Zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS STROM na číslo 87 777 přispějí na výsadbu a ochranu stromů po celé republice. Cena DMS je 30 Kč, stromy obdrží 27 Kč. Více na stromzivota.cz nebo darcovskasms.cz.

Tradice prvomájového líbání pod rozkvetlým stromem se natolik vžila do obecného povědomí, že je velmi obtížné zjistit něco o jejím původu. S velkou pravděpodobností se jedná o novodobý svátek, protože ještě v 19. století byl polibek vnímán jako intimní záležitost a líbání na veřejnosti jako nemravné. Zda se líbat pod třešní nebo jabloní, se obvykle liší kraj od kraje, člověk od člověka. Může se také jednat o jakousi „pojistku“, že 1. května alespoň jeden ze zmíněných druhů pokvete, protože nejdříve s velkou parádou rozkvétají třešně a až po nich méně nápadně kvetou již olistěné jabloně.

„Líbání v první květnový den si lidé spojují hlavně s jarem, láskou, plodností, Máchou… Chtěli jsme, aby v tento den nezapomněli ani na stromy, pod kterými se samotný akt odehrává a které jsou jeho nedílnou součástí,“ vysvětluje Adéla Badáňová z Nadace Partnerství. Odesláním dárcovské SMS přispějí na jejich výsadbu a ochranu. Peníze z veřejné sbírky pak nadace dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, rozděluje mezi obce, školy, spolky nebo sdružení, které chtějí stromy sázet na místa, kde chybí. Letos na jaře Nadace Partnerství podpořila 14 výsadeb, z toho v jedenácti případech se jednalo právě o ovocné stromy (domácí druhy třešní, jabloní, hrušní nebo slivoní).

A pod čím se letos budou moci zamilovaní líbat? „Ve chladnějších a výše položených místech republiky ještě pokvetou klasické třešně. V níže umístěných regionech a ve velkých městech, v nichž je teplejší klima a třešně už odkvetly, si budou moci dvojice polibkem stvrdit svou lásku například pod jabloněmi nebo japonskými třešněmi – sakurami,“ dodává zahradní architektka Lenka Vodičková z Nadace Partnerství.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz