Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Křest CD Jaroslava Svěceného zahájil letošní ročník Akce cihla

3. 5. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Křest speciálního benefičního alba houslisty Jaroslava Svěceného zahájil v Praze 6. ročník Akce cihla, která získává prostředky pro lidi s mentálním postižením na bydlení v chráněných domácnostech mimo ústavy. Pořádající občanské sdružení Portus za vybrané peníze průběžně rozšiřuje chráněnou domácnost a dílnu na bývalé faře ve Slapech u Prahy, kde nyní žije 12 handicapovaných klientů.

"Kdo si koupí cihlu, postaví na nohy sám sebe," prohlásil Jaroslav Svěcený. Lidé si na podporu projektu mohou zakoupit cihly, které se za 100 korun budou prodávat v Praze v ulici Na Příkopech a u Anděla. Novinkou letošního ročníku akce jsou kromě Svěceného "houslové cihly" také malé dřevěné kostky s logem Akce cihla. Příznivci projektu si je budou moci za 30 korun koupit v Praze 16. června v rámci Dne pro cihlu. Přispívat lze také prostřednictvím internetu a SMS zpráv z mobilních telefonů.

"Čekali jsme, že na Slapech bude taková první vlaštovka, po níž bude následovat spousta dalších a po pěti letech bude takových projektů dostatek, aby si každý zájemce s postižením mohl vybrat, zda bude žít v ústavu, rodině či komunitě," řekl ČTK předseda sdružení Portus Jiří Sobek. Postižení lidé však v Česku žijí stále převážně v ústavech, které jsou podle Sobka zastaralé a nedokážou jejich potřeby "efektivně naplnit".

V českých ústavech podle něj nyní žije asi 15.000 postižených, v chráněných domácnostech však pouze necelých pět stovek. "Tato služba je přitom v přepočtu na jednoho člověka stejně drahá jako život v ústavu," konstatoval Sobek. Výhodou "alternativních" projektů je přitom možnost individuální práce s klienty. Podle Sobka by navíc asi pětina lidí žijících v ústavech byla okamžitě schopna žít samostatně nebo pouze s minimální asistencí. Informace o charitativním projektu jsou uvedeny na internetové stránce www.akcecihla.cz.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz