Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ProtestFest upozorní na využívání dětí ve válkách

29. 4. 2005 - BRNO [Econnect / ProtestFest]

Ne všechny děti na světě navštěvují školu. Některé místo aktovky dostanou zbraň a rozkaz zabíjet. Než vyrostou, nestihnou se naučit cokoliv jiného... Akce „Děti proti válce“, pořádaná ve středu 4. května v rámci brněnského festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest 2005, si klade za cíl upozornit na tyto skutečnosti veřejnost v ČR a seznámit děti, že někteří jejich vrstevníci nemají tolik štěstí jako ony.

Festival ProtestFest 2005, který je pásmem akcí „proti válce a zbrojení“ u příležitosti konání největšího zbrojařského veletrhu v Evropě IDET 2005. "V současné době je v celkem 85 zemích světa kolem 300 000 dětských vojáků, často se jedná i o děti pod deset let. Slouží v armádách, polovojenských jednotkách nebo partizánských a teroristických skupinách jako nosiči, sluhové, zvědové, ale také jako sexuální otroci nebo jsou přímo nasazováni do bojů," uvádějí pořadatelé.

Začátek akce pořádané ve středu na Moravském náměstí je v 15 hodin. Pro návštěvníky a návštěvnice vystoupí romský taneční soubor Merci, který působí v rámci nízkoprahového klubu Pavlač občanského sdružení Ratolest, a představení pro děti i dospělé nabídne loutkové divadlo. Děti, učitelé i rodiče se mohou těšit na hry, malování, zajímavé workshopy, infostánky a poutavé informační materiály o dětských vojácích.

"Prodávat zbraně, nebo vytvářet prostor pro obchody se zbraněmi tam, kde zřejmě jejich část skončí v rukou dětí, považujeme za špinavost nejhrubšího zrna. Děti by si měly hrát, učit se, malovat... a ne být v důsledku války a zbrojařských kontraktů zneužívány a zabíjeny, či dokonce zneužívány k zabíjení," uvádějí organizátoři.

Do Brna na veletrh IDET bylo pozváno 13 delegací ze zemí, kde existuje problém dětských vojáků. Některé patří přímo mezi státy NATO (Turecko), jsou součástí dohody Partnerství pro mír (Ruská federace, Tádžikistán) a zbytek jsou cynicky nazývané zeměmi „ekonomicky zajímavými“, jako například Indonésie, Kongo, Filipíny a další.

ProtestFest se odehrává ve dnech 29. dubna až 5. května. Podrobný program je k dispozici na stránkách http://www.protestfest.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz