Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze vzniká nový typ střední školy - Waldorfské lyceum

27. 4. 2005 - PRAHA [Econnect]

Po dlouhých sedmi letech příprav začne od 1. září tohoto roku v Praze fungovat zcela nový typ střední školy - Waldorfské lyceum. Ve školním roce 2005/2006 otevře jednu třídu pro 30 studentů. Studium je čtyřleté, zakončené státní maturitní zkouškou. Lyceum, jehož oficiální název zní Střední odborná škola waldorfská, zřizuje Magistrát hl. m. Prahy.

Waldorfská pedagogika je alternativní vzdělávací model, realizovaný v cca 900 školách v 54 zemích všech kontinentů. Waldorfské vzdělávání, které je koncipováno od 1. do 12.-13.ročníku a zahrnuje tedy i období střední školy, je zaměřeno na osobnostní rozvoj člověka. Důraz klade na utváření kritického myšlení, vlastních názorů a hodnotových postojů; výuka je založena na projektech - jde o tzv. epochové vyučování. V zahraničí má tento model více než 80 letou praxi a zájem o tento typ vzdělávání zde výrazně roste - za posledních 10 let se počet waldorfských škol ve světě zvýšil o 60%.

V Praze pracují tímto způsobem zatím 2 mateřské, 2 základní a 1 speciální škola. Dosahované výsledky jsou velmi dobré - např. z jinonické základní waldorfské školy se dostává 50-60% žáků na gymnazia (pražský průměr je 14-16%). Nové Lyceum tak naváže na úspěšnou realizaci waldorfské pedagogiky na základní škole a umožní kompletní realizaci waldorfského vzdělávacího modelu. V ČR dosud existovalo pouze jediné waldorfské lyceum v Ostravě.

Jak je ve waldorfských školách obvyklé, budou u studentů rozvíjeny nejen intelektuální schopnosti, ale i umělecké vnímání a praktické zkušenosti. Vedle obvyklých předmětů nabídne škola různé odborné a umělecké kurzy, praktika (ekologické, sociální, průmyslové), výměnné jazykové a studijní pobyty či zapojení do mezinárodních projektů. Část výuky bude realizovaná v němčině a angličtině zahraničními učiteli.

Vzhledem k tomu, že škola začíná oficiálně existovat až nyní, informací o ní a jejím vzniku je zatím velmi málo. Škola proto uvítá šíření informací o možnosti studia na Waldorfském lyceu mezi rodiče, kteří mají děti v 9. ročníku. Bližší informace najdete na stránkách www.wspj.cz.

Šanci přihlásit se do lycea, které nemělo možnost uspořádat 1. kolo přijímacích zkoušek, mají také děti, které jsou již přijaté na jiné střední školy. Vyplývá to z vyjádření náměstka ministryně školství, mládeže a tělovýchovy p. Müllnera v pořadu Události komentáře na ČT 1 na začátku minulého týdne. "V zákoně je řečeno, že žák nemůže být přijat na 2 střední školy. Není tam však řečeno, že nemůže dělat přijímací zkoušky na další školu, i když už je na jedné škole přijat. Když přijímačky udělá a druhá škola je ochotna ho přijmout, může písemně oznámit na první škole, že nenastoupí, a druhá škola ho pak může přijmout," uvedl Müllner.

Waldorfské lyceum bude sídlit v pronajatých prostorech ZŠ Fingerova 2186 v Nových Butovicích.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz