Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chystáte se zateplovat? Nezapomeňte na netopýry!

13. 4. 2012 - PRAHA [Econnect/CESON]

Jaro je tady a s ním také další stavební sezóna, během níž dochází k rekonstrukcím a zateplování různých typů staveb. Snižování energetické náročnosti budov je významným příspěvkem ke zlepšování kvality životního
prostředí, stavební práce však mohou mít negativní dopad na některé chráněné druhy živočichů. Především se jedná o rorýsy a netopýry, kteří mohou být ohroženi likvidací hnízdišť a úkrytů ve větracích otvorech a štěrbinách, někdy mohou být zvířata dokonce ve svých "obydlích" zaživa zazděna. Zabránit takovým tragédiím lze však snadno.

"Tříletý výzkumný projekt České společnosti pro ochranu netopýrů ukázal, že výskyt netopýrů lze očekávat prakticky na všech sídlištích, kde se dosud nachází panelové domy s potenciálními úkryty -- spárami mezi panely, přístupnými dutinami za ventilačními průduchy apod. Zde často sídlí kolonie desítek až stovek jedinců", říká Petra Schnitzerová z ČESON. "Kvůli nočnímu způsobu života přítomnost netopýrů často uniká pozornosti, a tak mohou být při zateplování ve svých úkrytech nevědomky uvězněni a pak hromadně hynou bez možnosti úniku."

Přitom stačí tak málo. Před plánovanou rekonstrukcí s možným výskytem netopýrů počítat a zajistit předběžný průzkum domu. Teprve na základě toho lze naplánovat nejvhodnější postupy a technická řešení, jak následně provést potřebné stavební úpravy domu a zároveň neohrozit netopýry. "Vhodné postupy jsou již známé, většinou relativně jednoduché a finančně nenáročné. Každou situaci je však třeba řešit individuálně a k tomu je nezbytná spolupráce majitelů, stavebníků, pracovníků příslušných úřadů a odborníků," dodává Schnitzerová.

Takováto spolupráce vedoucí k šetrné realizaci stavebních úprav dobře funguje již na řadě míst v ČR (například na Liberecku, Hodoníně, Litoměřicích, Českých Budějovicích atd.). Výsledkem jsou stovky zateplených panelových domů, kde se úkryty pro netopýry podařilo zachovat i po rekonstrukci. Většinou k tomu byly využity různé typy netopýřích budek (nejčastěji z dřevocementu nebo tvrzeného polystyrenu), které se dají začlenit přímo do izolační vrstvy a nijak nenarušují celkový vzhled ani vlastnosti zateplení domu. Někde stačilo pouze zachovat prostupnost větracích průduchů do podstřeší pomocí jednouché úpravy plastových mřížek, kterými se otvory obvykle osazují.
Bližší informace o doporučených postupech a technických řešeních včetně ukázky modelových lokalit jsou k dispozici na webových stránkách České společnosti pro ochranu netopýrů www.sousednetopyr.cz. Zájemci mohou využít rovněž bezplatný poradenský servis na telefonu: 737 121 672 nebo e-mailu: netopyr@ceson.org.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz