Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadlo Archa boduje v Evropě

10. 4. 2012 - PRAHA [Econnect/Divadlo Archa]

Divadlo Archa, které dlouhodobě spolupracuje s řadou mezinárodních partnerů získalo podporu grantů Evropské komise z programu Culture / Kultura (2007 - 2013). Jako partner za Českou republiku se tak Archa v následující sezóně zapojí do významných evropských spoluprácí v rámci dvou víceletých projektů. Podpořený projekt s názvem House on Fire bude realizován s partnery z Portugalska, Norska, Belgie, Německa, Velké Británie, Francie, Nizozemska, Rakouska a Polska. Druhým úspěšným víceletým projektem je Theatron s partnery z Dánska, Švédska, Německa, Velké Británie a Francie.

Největším úspěchem je však podpora pro projekt spolupráce Karaoke Europe, jehož iniciátorem a koordinátorem je právě Divadlo Archa a bude ho realizovat s partnery z Nizozemska, Slovenska a Maďarska. Hodnotitelé projektu významně ocenili zejména tým zavedených a mezinárodně respektovaných divadelních domů a souborů – a jejich záměr vytvořit inscenace věnované tématice migrantů a jiných minoritních skupin s cílem co nejvíc podpořit mezikulturní dialog. „Projekt je vynikajícím příkladem implementace specifických setkání obohacených o umělecké vyjádření a přenos emocí, ukotvených v reálném čase a prostoru znevýhodňovaných, minoritních komunit a mezi jednotlivci a skupinami s rozličným etnickým, kulturním a jazykovým zázemím a dědictvím.“ Relevance a síla projektu dále spočívá, dle Evropské komise, ve snaze partnerů sdílet metodologie a zkoumat aktuální problémy a témata společně. V neposlední řadě pak projekt iniciuje aktivní propojení kulturní a sociální oblasti.

Divadlo Archa, které již od svého vzniku v roce 1994 přiváží do České republiky přední evropské soubory a umělce považuje získání evropských grantů za obrovský úspěch a příslib rozšířené kulturní angažovanosti českých umělců v Evropě. Projekt KARAOKE EUROPE využívá zkušenosti umělců ze čtyř Evropských zemí, dlouhodobě pracujících s různými menšinami imigrantů nebo sociálně a kulturně vyloučených komunit. Projekt nazírá na vztah většinové společnosti a těchto minorit z různých perspektiv a přináší sílu umělecké imaginace do oblasti, kde standardní pragmatické metody přestávají fungovat. Cílem je konfrontace, porovnání a kombinace zkušeností čtyř divadelních organizací – Divadla Archa, Stanice Žilina ze Slovenska, PanoDrama z Maďarska a 5eKwartier z Nizozemska.

Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa k záměru projektu doplňuje: „Společně s našimi partnery věříme, že umění a sociální otázky jsou hluboce propojeny, že divadlo a umělecké aktivity obecně sehrávají kritickou roli v otevírání komunikace mezi různými komunitami, dávajíc tak hlas těm lidem, kteří by se jinak vyjádřit nemohli.“


-red-
Pavlína

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz