Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Vědci vložili do rýže lidský gen

26. 4. 2005 - LONDÝN [EcoMonitor]

Vědci začali do zemědělských plodin vkládat už i lidské geny, píše Geoffrey Lean v deníku Independent. Tento počin vzbudil u mnoha lidí silný odpor. Již dříve odsoudilo genetické modifikace mnoho lidí, včetně britského prince Charlese, jako hru na Boha a vytváření nepřirozených kombinací ze živoucích organismů.

Environmentalisté říkají, že jídlo obsahující lidské geny nebude chtít nikdo jíst, protože by to zavánělo kanibalismem. Naopak příznivci genetických modifikací tvrdí, že tento vývoj s sebou nepřináší žádné etické problémy a naopak by mohl životnímu prostředí pomoci.

První genetická modifikace tohoto druhu proběhla v Japonsku. Vědci vložili gen z lidských jater do rýže, aby rostlině umožnili zpracovat pesticidy a průmyslové chemikálie. Tento gen vyrábí enzym, nazvaný CPY2B6, který slouží k odbourávání škodlivých chemikálií v těle. Současné geneticky modifikované plodiny obsahují geny z bakterie, které je činí odolnými proti herbicidům, proto jim nevadí postřiky aplikované na pole za účelem hubení plevelu. Mnoho geneticky modifikovaných rostlin je však rezistentních jen proti jedinému herbicidu. To v praxi znamená, že tento přípravek musí být užíván stále dokola, a tak se mu plevel po čase přizpůsobí. Vědci z Národního institutu pro agrobiologické vědy v Tsukubě zjistili, že přidáním lidského genu získá rýže odolnost proti 13 různým herbicidům. Plevel by tak mohl být huben různými chemikáliemi.

Profesor Richard Meilan (Purdue University, Indiana, USA), který pracoval s podobným, ale králičím genem, řekl, že takto modifikované rostliny by mohly být užívány k odstraňování toxinů z kontaminované půdy. Jsou totiž schopné toxiny odbourávat tak účinně, že plodiny vypěstované na kontaminované půdě by bylo možno i jíst. Avšak on i ostatní vědci varují, že pokud se vnesený gen nepodaří uhlídat a dostane se do divokých druhů rýže, mohl by vzniknout zvláště zákeřný superplevel, rezistentní proti mnohým herbicidům. Profesor Meilan dodává: „Nevidím ve vnášení lidských genů do rostlin žádný etický problém,“ a domnívá se, že odpor, který mají Evropané ke geneticky modifikovaným plodinám, vyvolávají hlavně zemědělští lobbisté.

Sue Mayerová, ředitelka organizace GeneWatch UK, však řekla: „Nemyslím si, že by si někdo chtěl koupit takovou rýži. Lidé již svou nechuť k používání lidských genů vyjádřili, biotechnologický průmysl však jejich obavy stále ignoruje. To naruší jejich důvěru ještě více.“ Pete Riley, vedoucí skupiny Five Year Freeze zaměřené proti genetickým modifikacím, řekl: „Nepřekvapuje mě to. Průmysl je schopný všeho a tento vývoj zavání Frankensteinem.“

Podle článku Geoffreyho Leana v deníku The Independent ze dne 24. 4. 2005.


Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz