Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival ekologické dny Olomouc nabízí lidem přitažlivý program

2. 4. 2012 - OLOMOUC [Econnect]

Žena na filmové upoutávce, která propaguje 22. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO), o sobě tvrdí, že je liška a oslovuje vycpaného bažanta. Tato pozvánka odkazuje ke kontextům složitého vztahu člověka a přírody, ke komunikaci mezi člověkem a jeho prostředím, komunikaci o významu přírody pro lidský život. V tomto roce se téma EDO obrací spíše ke člověku, k lidské přirozenosti a klade si otázku: Jaké zvíře je člověk? Festival, který si přeje být společnou poradou o našem světě, se uskuteční od 20. 4. do 1. 5. 2012.

Výjimečně zajímaví hosté obohatí svou přítomností letošní cyklus veřejných besed v Divadle hudby Olomouc, které budou probíhat od pátku 27. do pondělí 30. dubna. Celá řada osobností našeho veřejného života představí posluchačům své vidění světa. Návštěvníky čeká pestrá směs názorů na příčiny našich aktuálních problémů. Program se snaží spíše nabízet zajímavé otázky, odmítá radikální a jednoduché odpovědi. Cílem je rozvíjení dialogu, odhalení příčin a souvislostí různých společenských jevů. Jde o setkání tělesné, tváří v tvář, se snahou umožnit účastníkům orientaci v našem světě.

Psychiatr Cyril Höschl se bude věnovat vědecké činnosti člověka. Biolog Jan Zrzavý se zaměří na nové objevy v molekulární biologii, které mění naše ustálené představy o lidské přirozenosti. Společně s Bohuslavem Binkou budou také diskutovat o dobru a zlu v lidech a přírodě. Stanislav Komárek bude přemýšlet o civilizaci a jejímu důrazu na spotřebu. Pavel Barša rozvine úvahy o tom, co znamená sbohem postkomunismu, kdy se na chvíli zdálo, že demokracie zvítězila. Jan Keller představí svůj pohled na současnou podobu vzdělávání. Do Egypta se lidé vypraví s Petrem Pokorným a do světa ovládaného jazykem se Zdeňkem Kratochvílem. O možných alternativních scénářích rozvoje naší společnosti a o lidech žijících pod diktátem ekonomických ukazatelů budou v neděli diskutovat Tomáš Sedláček, Václav Bělohradský, Ilona Švihlíková a Tereza Stöckelová. Pondělní program je vyhrazen duchovnímu zamyšlení Odilo Ivana Štampacha. Sylva Fischerová promluví o vnímání člověka pohledem hippokratovských lékařů. Pondělní program jistě uspokojí milovníky různých forem umění. Výtvarné, hudební, poetické a symbolické pojetí tématu člověk/zvíře uvedou Jana Kasalová, Jindřich Štreit, Václav Vokolek, Jiří Zemánek a Zdeněk Volf.

Socioložka Jiřina Šiklová a filmař Vít Janeček zahájí páteční slavnostní večer 27. 4., který bude věnovaný dvaceti rokům činnosti Sluňákova ve veřejném prostoru. Zde bude uveden dokument Víta Janečka a představeny i knihy, které popisují sluňákovskou historii: O přírodě s láskou a Neobyčejnost přirozenosti: Dům — krajina — lidé — Sluňákov 1992—2012. Součástí večera je i ministerský potlach Rút Bízkové, Martina Bursíka a Libora Ambrozka, kteří měli v minulosti jako představitelé vlády na starost oblast životního prostředí.

Besedy doplní celá řada výletů na zajímavá místa přírodních i městských krajin, výstavy a akce pro školní děti. Program EDO vyvrcholí tradičním Ekojarmarkem na Horním náměstí v Olomouci s celou řadou informací o životním prostředí, se stánky s ukázkami tradičních řemesel a kvalitním hudebním programem (například Peter Lipa Band, Traband, Tomáš Kočko, Zdeněk Bína a Jan Urbanec, ASPM a další).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz