Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V sobotu na hodinu zhasne svět. Česko s ním

30. 3. 2012 - PRAHA [Econnect]

Již šestý ročník celosvětového happeningu upozorňujícího na problematiku změny klimatu zhasne na hodinu nejznámější světové památky a tisíce měst, firem a obydlí po celém světě. Po boku Eiffelovy věže, Big Benu nebo Sfingy letos zhasnou i Karlův most, Tančící dům nebo Karlštejn. Společně vyzvou svět k úsporám energie a šetrnějšímu zacházení se životním prostředím. Hodina Země proběhne v sobotu 31. 3. 2012 od 20:30 do 21:30.

Generální ředitelka UNESCO, Irina Bokova, apelovala na všechny památky UNESCO, aby na Hodinu Země zhasly světla. Z českých památek na seznamu UNESCO se kromě těch pražských ke kampani přidávají také zahrady a zámek v Kroměříži, chrám sv. Barbory v Kutné Hoře nebo zámek v Litomyšli. Mezi ostatními památkami pak najdeme např. hrad Karlštejn, Štramberskou Trúbu nebo 1. Vysokou pec ve Vítkovicích. Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice, k tomu dodal: „Chceme se tak přidat po bok všech ostatních, kterým není lhostejný stav našeho životního prostředí, a symbolicky vyjádřit podporu této skvělé a smysluplné akci.“

Kompletní seznam přihlášených památek najdete na www.hodinazeme.cz/pamatky

K Hodině Země se v České republice prozatím přihlásilo 150 obcí. Nechybí mezi nimi Praha, Liberec, Karlovy Vary, Opava, Hodonín nebo Děčín. „Město Děčín se k Hodině Země připojuje již potřetí. Tato celosvětová akce je dobrou možností, jak upozornit na vážnost klimatických změn a vyzvat k jejich řešení,“ řekl k akci primátor Děčína František Pelant.

Průběžně aktualizovaný seznam přihlášených obcí najdete na www.hodinazeme.cz/obce

Akci podpoří také více než 100 firem. Například všichni mobilní operátoři, čtyřicítka hotelů, internetový portál Seznam.cz nebo ČSOB. „K celosvětové Hodině Země se připojujeme, abychom spolu s miliardami lidí připomínali závazky vůči životnímu prostředí. Zveme naše zaměstnance a zákazníky, aby se k Hodině Země také přidali a dokumentovali ji,“ říká Kateřina Husová, CSR specialistka z Vodafone.

Aktuální seznam přihlášených firem je k nalezení na www.hodinazeme.cz/firmy.

Pro veřejnost je po celé republice připravena řada akcí. Desítky podniků chystají posezení při svíčkách, potmě si budou moci prohlédnout třeba Muzeum pražských pověstí a strašidel. V Brně, Praze nebo Náchodě čekají na návštěvníky komponované večery, v Luhačovicích nebo Valašském Meziříčí se bude konat venkovní procházka s fire show. V Olomouci si zase budou moci lidé vyzkoušet potmě Schwinn cycling. Speciální akci si připravila i ostravská boulderová stěna Družba. Pavel Polach popisuje, co budou moci návštěvníci zažít: "Vzhledem k tomu, že nám není lhostejná situace týkající se stále se zhoršujícího znečištění životního prostředí, rozhodli jsme se připojit k této symbolické akci. Budeme promítat dokument Home a následně si budou moci všichni příchozí boulderisté vyzkoušet lezení potmě s čelovkami."

Seznam akcí pro veřejnost je k nalezení na www.hodinazeme.cz/akce

Do letošní kampaně k Hodině Země se připojilo i množství základních a středních škol. Například na základních školách v Tlumačově nebo Bystřici pod Hostýnem se žáci rozhodli rozjet informační kampaň nejenom pro své spolužáky, ale i pro spoluobčany. Do ulic vyšli s anketou a letáčky o úsporách energií v domácnostech. V Bystřici dokonce žáci uskutečnili energetický audit pro svoji školu včetně návrhů na úsporná opatření. „Žáci si vymysleli zajímavé programy, prostřednictvím kterých se snažili informovat nejen o projektu Hodina Země, ale hlavně o ekologických problémech a možnostech, jak šetrněji hospodařit se zdroji,“ říká Pavel Šuráň za Gymnázium Jana Pivečky a Střední odbornou školu Slavičín.

Generální tajemník Světové organizace skautského hnutí, Luc Panissod, vyzval více než 30 milionů členů organizace ve 161 zemích světa, aby se zúčastnili letošní Hodiny Země. „Každý z nás může udělat něco málo pro celosvětovou změnu,“ říká Panissod. „A nemusí to být velká oběť. Každý kousek se počítá. Vyzývám tímto všechny skauty, aby se zúčastnili Hodiny Země.“

Hodina Země se nevyhýbá ani oblasti sportu. Jednou z tváří kampaně je fotbalista Francesco Totti, účastní se jí ale i všech 30 týmů americké NHL. „Pro NHL spočívá úspěch akce nejenom ve zhasnutí světel během jedné hodiny. Pro nás je Hodina Země hlavně o změně způsobu, jakým náš sport využívá energii,“ říká Bernadette Mansur, viceprezidentka pro veřejné záležitosti. NHL formalizovala svůj závazek chránit životní prostředí už v roce 2010, když založila NHL Green – program, který pomocí různých měření a iniciativ dosahuje udržitelnosti a snižování spotřeby energií, vody a produkce odpadu souvisejícího s provozem hal i samotnou hrou.

Jan Labohý, koordinátor Hodiny Země v České republice, k tomu dodal: „Změna klimatu je v současné době největší výzvou, které musíme společně čelit. Hodina Země nabízí každému z nás příležitost a prostor zamyslet se nad tím, jakým způsobem ovlivňujeme svět kolem sebe. Je to událost světového významu, projev lidské soudržnosti, který zároveň inspiruje miliony jednotlivců k nalézání vlastní cesty, jak minimalizovat negativní dopady svého života na životní prostředí. Inspirujte se i vy!“

Barbora Hanžlová, koordinátorka Klimatické koalice, řekla: „Musíme pokračovat v podpoře čistých a inovativních řešení, která podpoří ekonomiku a zároveň povedou ke snížení emisí skleníkových plynů. Současně s tím je ale potřebné investovat do adaptačních opatření a naší schopnosti reagovat na události, které nás čekají. Čím pomaleji budou emise klesat, tím pomaleji se sníží účty za fosilní paliva a více finančních prostředků bude třeba vynaložit na odstraňování škod.”

Hodina Země, 31. 3. 2012, 20:30–21:30

Aktuální informace o kampani, včetně fotografií a shrnutí dění v uplynulých letech, získáte na www.hodinazeme.cz nebo na mezinárodní stránce www.earthhour.org. Mapa míst, která v ČR zhasnou je dostupná na www.hodinazeme.cz/mapa.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz