Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Atomový Kuba vede českou energetiku do slepé uličky

30. 3. 2012 - PRAHA [Econnect/Calla]

Ministr Kuba dnes na tiskové konferenci podpořil výstavbu dalších jaderných reaktorů v Temelíně s argumentem, že je „nutné brát zřetel zejména na význam elektrárny pro energetickou soběstačnost České republiky.“ Ministr Kuba podpořil plán na rozšíření atomové elektrárny Temelín v týdnu, kdy Bulharsko vypovědělo smlouvu o dostavbě jaderné elektrárny Belene a z tendru na nové atomové reaktory ve Velké Británii vycouvaly elektrárenské společnosti RWE a E.ON, i přesto, že britská vláda zvažuje zavedení dotací pro nukleární elektřinu.

Aliance pro energetickou soběstačnost a sdružení Calla v reakci na prohlášení ministra připomínají, že:

• sluneční elektrárny by se měly stát konkurenceschopnými do konce tohoto desetiletí v celé Evropě. V době, kdy by se měly zvažované reaktory připojit do sítě (odhaduje se rok 2025) tak může být atomová elektřina mnohem dražší, než jakou budou nabízet sluneční lokální elektrárny.
• po roce 2020 budou vznikat téměř energeticky soběstačné budovy. Tedy domy, které si pokryjí značnou část spotřeby z vlastních solárních panelů na střeše nebo fasádě, anebo energií z biomasy. Moderní technologie nových nebo rekonstruovaných budov razantně sníží českou spotřebu v domech a promění energetiku na decentralizovaný systém.
• 70 procent českého dovozu energetických surovin tvoří ropa. Chce-li ministr Kuba řešit posílení české nezávislosti, měl by se zaměřit na vylepšení veřejné dopravy a přesun nákladní dopravy na železnici, nikoliv na importované jaderné palivo.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost, analytické organizace pro energetiku, řekl: „Ministr Kuba vede českou ekonomiku do slepé uličky a jeho plány hrozí slušným průšvihem. Těžko si lze představit soběstačnost u atomu, když budeme vždy závislí na dodávkách jaderného paliva. Naopak více reaktorů rovná se větší závislost na zahraničním dodavateli nukleární technologie. Jaderné reaktory jsou navíc předražené a projekt na dokončení socialistických plánů zrušilo i Bulharsko. Česká ekonomika další reaktory nepotřebuje. Pačesova komise spočetla, že zelené zdroje mohou výhledově nahradit dvě třetiny dnešní spotřeby.“

Edvard Sequens ze sdružení Calla doplnil: „Po letech přesvědčování o ekonomické výhodnosti jaderné energetiky najednou ČEZ mluví o veřejné ekonomické podpoře a nachází kladnou odezvu u ministra průmyslu. Jenže je velký rozdíl mezi časově omezenou podporou obnovitelných technologií na začátku jejich rozvoje a sypáním peněz do bezedného jaderného odvětví, které si již štědrou vládní podporu vybralo a po desítkách let na trhu by mělo být konkurenceschopné. Ale není."

Aliance pro energetickou soběstačnost, o.s. - nevládní organizace tvořící komunikační platformu provozovatelů zdrojů obnovitelné energie z oblasti solárních elektráren a projektantů energeticky účinných budov. Cílem Aliance je maximální využití výhod kombinace místních čistých zdrojů s technologiemi kvalitního stavitelství.

Calla – Sdružení pro záchranu prostředí – občanské sdružení, které prosazuje trvale udržitelnou energetiku na bázi obnovitelných zdrojů, zajišťuje ekologické poradenství, environmentální vzdělávání a osvětu a věnuje se rovněž praktické ochraně přírody.


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz