Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čeští umělci a aktivisté předají dopis za čínského právníka a za Falun Gong na velvyslanectví ČLR

20. 3. 2012 - PRAHA [Econnect]

Česká violová virtuoska Jitka Hosprová, herec Jan Potměšil, politička Kateřina Jacques, zástupci asociace Falun Gong ČR a další aktivisté se pokusí ve středu 21. března předat dopis čínskému velvyslanci v Praze. Předání proběhne na čínském velvyslanectví v Peléově ulici v 15:45.

Dopis vyzývá k okamžitému propuštění nezákonně zadržovaného advokáta Kao Č’-šenga a ukončení politického pronásledování lidí praktikujících duchovní cestu Falun Gong na území Čínské lidové republiky.

Dopis podepsali: Violistka Jitka Hosprová, zpěvačka Marta Kubišová, herec Jan Potměšil, politička Kateřina Jacques, spisovatel Jáchym Topol, senátoři Alena Palečková a Tomáš Grulich, kancléř Konzervativní strany Martin Rejman, Zpěvák Daniel Bárta, herci Jan Budař a Táňa Fischerová, písničkář Pepa Nos a mnozí další.

Kao Č’-šeng je jedním z nejvýznamnějších obhájců lidských práv v Číně, získal si věhlas díky případům, které zastupoval (rolníky, kterým úředníci ukradli půdu, děti poškozené ve státních nemocnicích a podobně). Vládnoucí Čínské komunistické straně začal být nepohodlný, když se po několikanásobných apelech na prezidenta Chu Ťin-tchaa a premiéra Wen Ťia-paa obrátil na sněmovnu reprezentantů USA, a odhalil jin nejtěžší zločiny čínské komunistické strany, které zahrnují zejména politické pronásledování lidí věnujících se Falun Gongu (čínské duchovní škole, v r. 1999 cca 70 milionů lidí praktikujících Falun Gong v ČLR).
Advokát byl unesen, vězněn a mučen po dobu několika let – po silném mezinárodním nátlaku Strana prozradila místo jeho současného věznění – věznice ve městě Ša-ja ležící v provincii Sin-ťiang na periferii 500 mil od civilizace.

O případ právníka se zajímá Evropský parlament, Rada OSN pro lidská práva, Amnesty International, ministr zahraničních věcí Velké Británie David Milliband i ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová. Případ sleduje také český premiér Petr Nečas.

Znění dopisu:

Otevřený dopis Evropskému parlamentu,
vládě České republiky,
velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze
a panu Kao Č‘-šengovi


Vážení,

obracíme se na Vás, abychom podpořili čínského advokáta Kao Č‘-šenga a pronásledované praktikující Falun Gongu.

Touha člověka po pravdě a čistotě je nekonečná a nesmrtelná. Svým životním příběhem to potvrzuje i čínský právník Kao Č‘-šeng. Za svůj nekompromisní postoj vůči všemu falešnému a prohnilému byl ale násilně odtržen od rodiny, vězněn a mučen. Následkem mučení se několikrát ocitl v ohrožení života.

Příběh právníka Kao Č‘-šenga je příběhem zázraku: jako křesťan se neváhal postavit na obranu lidí jiného vyznání – praktikujících Falun Gongu. Není právě toto důkazem, že pravda a soucit jsou nedělitelné a univerzální?

Musí-li člověk tak statečný a dobrý, jako je pan Kao, snášet takové utrpení, je to hanba nejenom čínského komunistického režimu, který ho pronásleduje, ale i zodpovědnost nás všech, kteří pouze nečinně přihlížíme.

Tímto dopisem chceme české vládě, představitelům Evropského parlamentu a čínskému konzulátu v Praze připomenout, že je třeba žádat okamžité propuštění nezákonně vězněného advokáta Kao Č‘-šenga i statisíců nevinných praktikujících Falun Gongu, zadržovaných ve vězeních, pracovních táborech, záchytných centrech a psychiatrických léčebnách v Číně.

Zároveň tímto panu Kao Č‘-šengovi děkujeme za jeho statečný občanský postoj a doufáme, že tento dopis dorazí do věznice Ša-ja v provincii Sin-ťiang, kde je momentálně nezákonně zadržován.

Jsme s úctou a v naději, že se česká a evropská elita slovy i skutky zasadí o osvobození pana Kao Č‘-šenga a ukončení pronásledování pokojné kultivační praxe Falun Gong v Číně.

S úctou

Violistka Jitka Hosprová, zpěvačka Marta Kubišová, herec Jan Potměšil, politička Kateřina Jacques, spisovatel Jáchym Topol, senátoři Alena Palečková a Tomáš Grulich, kancléř Konzervativní strany Martin Rejman, Zpěvák Daniel Bárta, herci Jan Budař a Táňa Fischerová, písničkář Pepa Nos a mnozí další.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz