Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP: Jaro ožívá – sledujte s námi přílet poslů jara!

21. 3. 2012 - PRAHA [Econnect]

Již po třetí mohou všichni milovníci přírody sledovat přílety poslů jara s projektem Jaro ožívá, který je součástí celoevropské vzdělávací kampaně Spring Alive, organizované mezinárodní organizací na ochranu ptáků BirdLife International. Účastníci mohou zaznamenávat svá první pozorování čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy na www.springalive.net. Kampaně se letos účastní téměř čtyřicet zemí z Evropy, Blízkého východu, Afriky a nově i střední Asie neboť kromě Černé Hory a Bosny a Hercegoviny se poprvé zúčastní i Kazachstán. V loňském roce se podařilo získat více než 127 000 pozorování.

„Zveme všechny bez ohledu na věk či úroveň ornitologických znalostí, aby se přidali a účastnili se projektu Jaro ožívá. Společně tak můžeme přivítat ptačí navrátilce, kteří každoročně podnikají desetitisíce kilometrů dlouhé cesty, aby nám při návratu na svých křídlech přinesli jaro,“ říká Lucie Hošková z České společnosti ornitologické, koordinátorka projektu Jaro ožívá v České republice a členka řídící skupiny celoevropské kampaně Spring Alive.

Kampaň organizace BirdLife International je primárně určena především pro děti, jejich rodiny a školní kolektivy, zapojují se však účastníci všech věkových kategorií. Například pro seniory je to skvělá příležitost, jak vzít vnoučaty na pozorování ptáků a společně tak trávit příjemné a poučné chvíle.

V ČR je projekt Spring Alive koordinován pod názvem Jaro ožívá Českou společností ornitologickou. Podstatou je sledování příletu pěti vybraných ptačích poslů jara: čápa bílého, vlaštovky obecné, kukačky obecné, rorýse obecného a vlhy pestré. První pozorování jednotlivých druhů se zaznamenávají na internetových stránkách www.springalive.net. Zde si účastníci mohou prohlédnout postup jara v tabulkách a mapách, poslechnout si hlasové záznamy, zahrát si hry a načerpat informace. K dispozici jsou i ptačí videa na YouTube kanálu SpringAlivenet a stránky na sociální síti Facebook www.facebook.com/jaro.oziva.

“Pro pedagogy máme na www.springalive.net přichystány stránky Pro učitele, kde si mohou zdarma stáhnout rozmanité výukové materiály,” připomíná Lucie Hošková a dodává, že projektu se každoročně účastní několik desítek škol.

Kampaň provází i doprovodné akce na regionální i mezinárodní úrovni. V letošním roce to je především mezinárodní fotografická soutěž Moje první pozorování, určená dětem do 16ti let, jejíž podrobná pravidla jsou k dispozici opět na www.springalive.net. Na vítěze čekají značkové digitální fotoaparáty. V ČR se s projektem mohou seznámit i účastníci vycházek Vítání ptačího zpěvu a některých akcí ke Dni Země.

V loňském roce zaznamenali účastníci z 36ti zemí více než 127 000 pozorování, což je nejvíce v historii kampaně. Česká republika přispěla celkem 2647 pozorováními, čímž se umístila na výborném šestém místě. Projekt si získává stále větší oblibu u škol, zapojují se desítky školních a jiných dětských kolektivů, které čerpají i z bohaté nabídky doprovodných materiálů.

Projekt Jaro ožívá oslavuje ptačí migraci, obdivuhodný fenomén, připomínající nejen věčný koloběh přírody, ale také obdivuhodné schopnosti stěhovavých ptáků, kteří každoročně podnikají tisíce kilometrů dlouhé cesty, aby se na jaře opět vrátili zpět. Bohužel stále více z nich se již nevrátí, neboť při své pouti překonávají nejen úctyhodné vzdálenosti, ale také četná nebezpečí. Mnohé z nich způsobuje člověk, ať již se jedná o odstřely a odchyty ptáků, jimiž jsou proslulé středomořské ostrovy, nástrahy ve formě nezajištěných drátů elektrického vedení či prosklené plochy a větrné elektrárny. Zdaleka nejhorší je ničení biotopů jako např. odlesňování či vysoušení mokřadů, které společně s intenzivním zemědělstvím přímo ohrožuje až 80 % všech stěhovavých ptáků. Však také mnozí z nich zažívají v posledních desetiletích dramatický úbytek. I na to se snaží upozornit mezinárodní vzdělávací kampaň Spring Alive, která na evropské úrovni letos pokračuje již sedmou sezónou.

Na stránkách www.springalive.net můžeme najít informace, díky nimž snad více porozumíme zákonitostem přírody. A třeba i pochopíme jak naše chování působí v přírodě mnohdy nevratné změny, které mohou vést až k lesům bez kukaččího volání a obloze bez čápů.

Spring Alive je mezinárodní kampaní největšího sdružení na ochranu ptáků BirdLife International. Hlavním cílem kampaně je podpořit zejména u dětí zájem o přírodu, ptactvo a jeho ochranu. V současnosti probíhá každé jaro ve více než třiceti zemích Evropy, Blízkého Východu a Afriky. V České republice je kampaň pořádána Českou společností ornitologickou pod názvem Jaro ožívá. Principem kampaně je sledování příletu pěti poslů jara – čápa bílého, vlaštovky obecné, kukačky obecné, rorýse obecného či vlhy pestré.

Spring Alive je na mezinárodní úrovni podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA). Cílem MCFEA je podporovat ochranu flóry a fauny s důrazem na ohrožené druhy. Kampaň dále podporuje Královská společnost na ochranu ptáků, partner BirdLife Int. ve Velké Británii.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz