Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ze školy do přírody vyrazilo 8 000 žáků

22. 3. 2012 - PRAHA [Econnect/Apus]

Výuka v přírodě se v dnešní době stává tím důležitější, čím méně volného času v ní děti tráví. Učit venku mimo třídu ale není nic jednoduchého – příprava propracovaného výukového programu se měří na týdny, a proto se téhle oblasti vzdělávání věnují spíše než školy různé neziskové organizace.

Šestnáct z nich se v minulých dvou letech spojilo v projektu „Za Naturou na túru“, což je soubor výukových programů, který koordinuje pražské občanské sdružení Apus.

„V tomto spojení jsme chtěli ukázat jednak to, že skrze rozmanitá témata, která se v přírodě žákům představují, lze sledovat společný cíl – vést je k porozumění, co je ochrana přírody, klást otázky po jejím smyslu a odpovídat na ně. Dále jsme chtěli přispět k celkovému zkvalitnění terénní výuky v České republice, a proto jsme vytvořili metodiku – jakousi kuchařku pro ty, koho terénní výuky zajímá a rádi by pro své žáky připravily podobné programy,“ říká Erika Smrtová z Apusu.

Souhrnně řečeno: „Za Naturou na túru“ je 26 výukových programů v celé ČR, které v předchozích dvou letech navštívilo téměř 8000 žáků a 400 učitelů z více než 200 škol. Webový portál www.zanaturou.cz představuje společnou myšlenku, jednotlivé programy, i novou metodickou publikaci pro učitele a lektory přírodovědných předmětů, vydanou v únoru 2012.

V letošním roce přibyl další výukový program – koná se v Divoké Šárce v Praze a doplňuje tak nabídku pro pražské školy, které neměly v minulých letech možnost se programů „Za Naturou na túru“ účastnit.

Pro žáky je v letošním roce připravena soutěž, jejíž hlavní cenou je návštěva libovolného výukového programu. Soutěží se od dubna až do září, kdy budou výsledky slavnostně vyhlášeny na Staroměstské radnici v Praze. Učitelé se kromě vlastního programu mohou těšit také na zmíněnou novou metodickou publikaci.

Občanské sdružení Apus, které se svou činností zaměřuje především na environmentální výchovu a vzdělávání. Dále dlouhodobě rozvíjí aktivity v regionálním značení výrobků. Organizace vznikla v roce 1996 a do poloviny roku 2008 působila pod názvem Regionální environmentální centrum Česká republika, o. s. (REC ČR). V roce 2008 si organizace zvolila za nový název Apus.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz